söndag 22 mars 2009

En pizza i Jönköping

Pizzeria Alcamo i Jönköping har tidigare anmälts till Handikappsombudsmannen (nuvarande DO) för att deras tillgänglighet lämnar mer att önska samt att deras uteservering ställer till det för synskadade. Ärenden har tydligen lagts ner utan att något hänt. Inte ens en liten ramp som placerats över trappen in i lokalen. Där får bara gående äta pizza. Om dom nu vill det i fortsättningen efter veckans rabalder.

Pizzerian i fråga är tydligen populär, särskilt den i Jönköping så upphaussade kebabpizzan. I veckan som gick ville det sig dock inte bättre än att nära 400 (!) av pizzerians gäster drabbades av kräksjuka efter att ha ätit där. På torsdagen stängdes pizzerian av hälsomyndigheterna.

Ägarna är förtvivlade. Ingen av de anställda har varit kräksjuk, säger dom. Hälsovårdsinspektörerna säger att det är en bra restaurang som håller rent och snyggt och har ordning på saker och ting. (Dock saknar pizzerian kollektivavtal, enligt Hotel- och restaurangfackets schysta lista.) Kommunens hälsoinspektörer tog till att börja med större hänsyn till ägarens ekonomi än gästernas hälsa och undlät att stänga pizzerian redan på tisdagen och lät på så sätt många fler smittas av magsjukan.

Provsvaren kommer först i början av nästa vecka men man tror i dagsläget inte att det rör sig om dåliga råvaror, utan att någon varit magsjuk och spridit sina bakterier via maten. En rullstolsburen with a grudge kanske? Tror det är svårt för oss fullt funktionella att förstå hur det måste kännas att hela tiden bli nobbad vid dörren för att ens ben inte fungerar som de borde, eller att hela tiden slå sig halvt fördärvad på uteserveringar man inte kan se.


Fotnot: Pizzan på bilden är inte pizzan i texten.

Uppdatering: Nära 600 insjuknade. Undrar om man ångrar beslutet att inte stänga pizzerian redan på tisdagen?

Uppdatering 2: 640 sjuka. Sedan tog tydligen nuvarande ägare över vid årsskiftet och skall heller inte lastas för tidigare ägares ovilja att skapa bättre tillgänglighet. Kan det vara så att en magsjuk gäst nyst i pizzasalladen?

4 kommentarer:

Mikaela Mars sa...

Hehe, slutklämmen satt rätt i krysset!

Rabiatfeminism sa...

Nä, man vill ju inte anklaga en oskyldig pizza. Men egentligen är det rätt synd om krögaren i fråga, om det nu rör sig om ett ställe som vanligen håller frächt och snyggt och gör god mat.

Själv brukar vi köpa våra pizzor på Bella, tror jag dom heter, på Ö Storgatan.

Malinka sa...

Hur många kunder har de på en dag? Kan det vara rimligt att de gör 640 pizzor på en dag? Skulle då också samtliga som äter pizzorna äta av salladen?

Nä. Det måste vara en magsjuk anställd som spritt sin smitta lite hejsan hoppsan över fler ingredienser.

(Jag skulle ALDRIG äta där igen om jag fått magsjuka. Aldrig, hur goda pizzorna än var. Tror inte att en ny ägare hjälper, heller. Dålig karma på stället.)

(Hupp! En vår-WV: savig!)

Rabiatfeminism sa...

Nej, det är 640 kunder som smittats på den vecka det tog för myndigheterna att stänga pizzerian...

De har tydligen ca 300 kunder per dag tror jag mig ha läst någonstans... Så alla blev inte smittade.

Och om det varit Palmyras Kebab i Årsta skulle jag våga mig dit igen. Vissa restauranger är helt enkelt för bra för att man skall skrämmas iväg. ;)