måndag 21 september 2009

Negerns saga all?

Jag har tidigare berättat om kvarteret Negern i Karlstad och kritiken mot detta kvarters namn. Nu verkar det som om vänstermajoriteten i Karlstad på onsdag kommer att klubba igenom en namnändring. Enligt en omröstning på VF är typ 82 procent mot en sådan ändring. Själv brukar jag ta sådana mätningar som en garant för att man åtminstone inte driver en opportunistisk politik. När resultaten i tidningarnas mätningar går över 75/25-procentsgränsen kan man annars vara ganska säker på att frågan är retoriskt ställd eller att det rör sig om t ex en minoritetsfråga där majoriteten tycker åt minoriteten. Som t ex när över 80 procent av värmlänningarna tycker att negrerna borde finna sig i att bli kallade just så.

Men blir det mer rätt för det? Nej. Därför är det bra att kommunstyrelsen går emot instanser som t ex Lantmäteriet i Karlstad som vill behålla exotismen i gamla slavägartermer. (Trots att några slavägare knappast hängde i kvarteret i fråga i slutet på 1800-talet.)

Och vilka är f ö bäst just nu på att hålla upp fingret i luften och känna åt vilket håll klick-demokratins vindar blåser? Nej, inte Sverigedemokraterna. Ja, just det. Kristdemokraterna. Dessa kristna kärleksförkunnare och frihetsivrare vet ju vad vanligt folk vill ha. (De har väl läst VF och sett deras undersökning.) Och vanligt folk vill ju få använda ordet neger, i sann demokratisk och yttrandefrihetsanda.

Förhoppningsvis är även KD:s saga all efter nästa riksdagsval. Innan dess kommer vi nog få se ett nytt Fremskrittsparti här i Sverige, och då syftar jag inte på SD.

Inga kommentarer: