torsdag 10 september 2009

Varning till Stockholmare!

Om ni skulle råka ha nån kronisk åkomma och efter många år lyckats finna en specialistläkare där ni får bra behandling. Se då för guds skull till att inte vara symptomfria eller tillräckligt friska under längre tid än 18 månader! För då trillar ni nämligen tillbaka på ruta ett.

Då får ni begära ut hela er journal och söka er till en helt ny läkare inom primärvården (sköterskan på Kvinnokliniken på KS i Solna kallade det "att söka privat") och börja berätta om tjugo års problematik och behandling. (Varför skall jag behöva begära ut min journal när jag går till en annan läkare inom Stockholms läns landsting?)

Sen undrar dom varför folk söker sig till akuten i stället.

Uppdatering kl 12.30: Så har jag fått börja där jag befann mig för tio år sedan. Söka en läkare inom primärvården som är tillräckligt specialiserad för att inte bara avfärda min sjukdom som "syndrom" och "inget att göra nåt åt". Som Malinka påpekar i kommentarerna så måste jag få ut journalen. Det kunde ju sköterskan på Kvinnokliniken i Solna hjälpt mig med, eftersom det är just henne jag skall prata med om detta enligt KS hemsida. Mina besök på Kvinnokliniken i Huddinge får jag ringa centralarkivet för att få ut. På telefontid 10-12... (Nu är klockan 12.30.)

Sen återtår detta med läkare. Ringer Kvinnokliniken i Vällingby på tid som man skall enligt Vårdguiden. Det verkar inte stämma. Ringer på tid som anges av telefonsvarare och möts av endera samma telefonsvarare eller upptaget. Ringer privat läkare i Vällingby, utan att få tala med en endaste människa.

Surfar lite och ser tips om läkare i Sollentuna. Med telefontid från 13.

Känner mig fullkomligt lost, utslängd på gatan, tack för kaffet.

Fortsättning följer.

Uppdatering kl 13.03: Telefonsvarare hos läkaren i Sollentuna meddelar att de har telefontid från kl 13-14 idag.

Uppdatering kl 13:17: Bokad! Iofs om tre veckor, men det innebär ju att jag slipper ringa runt, slipper (hoppas jag) gå till akuten. Och det ligger väl inom vårdgarantin då det rör sig om en specialistläkare. Lättnad.

Noterar för övrigt att både KS i Solna och i Huddinge verkar sakna mejl. Vill man kontakta dem i journalärenden är det telefon eller snigelpost som gäller. Så idag skall jag skicka snigelbrev. Sen skall jag gå och sätta mig med Axelsson och ta ett glas vin. Det är jag fan i mig värd! (Kan man skicka notan till SLL?)

1 kommentar:

Malinka sa...

Det låter helt vansinnigt men är inte särskilt förvånande. Efter sommarens sjukdom inser man att det finns ett glapp mellan vc och specialistvård.

Vårdgarantin säger att man ska få träffa någon på vc inom fem dagar – imponerande! – och specialist inom 30 dagar; vilket i praktiken innebär 30 dagar efter att vc velat ge en remiss. Då är (det aktuella) sjukdomstillfället över eller har blivit akut.

Det är något som är mycket fel inom den svenska sjukvården; den är helt enkelt inte anpassad till de sjuka utan till organisationen.

Man får begära ut journalen för att de inte har gemensamt journalsystem. Alla stånkar och pustar över det, men så är det.

För sonens del innebär det att vi har tre journaler att lägga ihop för att få komplett bild över hans sjukdom: vc, barnläkarens på Odenplan, och Astrid Lindgrens.