söndag 20 september 2009

Storm i en nattvardskalk

Årets löjligaste debatt, ja till och med värre än drevet efter Wanja Lundby Wedin i våras, är "nyheten" att Mona Sahlin och Lena Adelsohn Liljeroth för egna pengar rest på en weekendresa till Mallorca för att fira Micael Bindefelds 50-årsdag. Och detta har partiledaren Sahlin och kyrkoministern Liljeroth mage att göra samma helg som det är kyrkoval. Dessutom anstår det ju inte en socialdemokrat att resa till Mallis på fest. Som sosse skall man klä sig i säck och aska och kan på sin höjd få festa på nån sossekonferens på Bommersvik.

För att sätta tyngd bakom psuedonyheten så ringer tidningarna upp Ulf Bjereld. Han är till vardags professor i statsvetenskap och det är som sådan han presenteras i tidningarna där han ampert förklarar att Sahlin har en skyldighet att företräda partiet hemma denna helg. Och att Liljeroth skulle varit här för att entusiasmera väljare att gå och rösta i kyrkovalet.

Vad tidningarna inte skriver är att nämnde Ulf Bjereld även är styrelseledamot för Sveriges Kristna Socialdemokrater, med det inte så tidsenliga namnet Broderskapsrörelsen. Varför presenteras han som professor i statsvetenskap när det väl egentligen är som kristen sosse han uttalar sig?

I TT:s rapportering (i lördagens pappersupplaga av Värmlands Folkblad) kan man också läsa att projekledaren för kyrkovalet, Magnus Edin slår sig för bröstet och kallar kyrkovalet en "unik demokratisk manifestation". Detta för att 700 000 människor röstar, enligt Edin fler personer än vad andra föreningar har medlemmar. Duh! Vad Edin inte berättar är att dessa 700 000 utgör ca 10 procent av antalet medlemmar i Svenska Kyrkan. Lite mer om man räknar in att en del är under 16 år och, förutom att många av dem inte själva fått välja sitt medlemskap, inte får rösta i kyrkovalet.

Och detta skall vara en unik demokratisk manifestation? Med tanke på att många av Svenska Kyrkans nära sju miljoner medlemmar blev medlemmar vid födseln och sedan valt att stå kvar utan att för den skull vara vare sig troende kristna eller särskilt intresserade av Svenska Kyrkan som förening, så tvivlar jag på att de bryr sig om att Sahlin och Liljeroth firar en kompis födelsedag denna helg. Man kan ju poströsta.

Som icke-medlem tänker jag nu gå ut i söndagssolen och jobba i trädgården!

Fotnot: Lille mannen, statsvetare och buddhist, låter hälsa att det visst rör sig om en unik händelse, åtminstone i historiskt perspektiv, då valdeltagandet i kyrkovalet väl ungefär motsvarar det i det antika Aten. (Om man räknar hela den vuxna populationen i Aten, där ju förvisso många inte var röstberättigade p g a sitt kön eller sin ofria status.)

Inga kommentarer: