måndag 14 september 2009

Forum för levande propaganda

Senaste veckan har jag irriterat mig mer än vanligt på Forum för levande propagande a k a Forum för levande historieförvanskning. D v s det statliga institut som bildades för att Göran Persson ville sprida kunskap om förintelsen och som under Alliansregeringen har fått i uppdrag att fokusera på "brott mot mänskligheten under kommunistiska regimer". Jag ser verkligen fram emot när de mår berätta om förtryck under kapitalistiska regimer. Men det lär väl aldrig ske. Då blir man ju kallad antisemit eller extremvänster och det tror jag inte att människorna bakom det statliga propagandeinstitutet vill bli kallade.

Jinge skriver klokt om myndighetens uppdrag att basha nazister och kommunister men blunda för kapitalistiska regimers övergrepp. Apropå deras statligt sanktionerade mobbning av Jan Myrdal m fl, som de förklarar med att det är reklam för att locka yngre människor. Yngre människor blir tydligen upphetsade av mobbning. Hampus Eckerman kommenterar Jinges inlägg med att fundera över varför denna myndighet inte nämner att det var en annan kommunistisk regim (Vietnam) som slängde ut Pol Pot. Varför de inte nämner att det var det kapitalistiska och demokratiska USA som försökte återinsätta Pol Pot. Allt detta med bra mycket mer kännedom om folkmordet än vad Jan Myrdal m fl hade när de reste runt i landet.

Om allt detta skrev jag efter ett besök i Kambodja 2005. Först bombade USA skiten ur Kambodja, genom att släppa 539 000 ton bomber över dem. Sedan stödde man den regim som tog makten, och som var orsak till 1,7 miljoner människors död. USA och Storbritannien bidrog med olika former av militära resurser till de Röda Khmererna. I FN fick Röda Khmererna genom en koalitionsregering fortsätta att representera Kambodja i tio år efter att de fördrivits från makten av vietnameserna. FN:s fredsbevarande styrkor dök upp i Kambodja först 1992, 13 år efter att Röda Khmererna störtats. Men det får vi inte veta något om från propagandaministeriet.

Fotnot: Barnen på bilden ovan skulle idag varit i min egen ålder. De dog i Röda Khmerernas fängelse Toul Sleng.

2 kommentarer:

Ulla Wennberg sa...

bra skrivet!

Rabiatfeminism sa...

Tack Ulla,
Vill tydliggöra, dock, att jag absolut tycker man skall berätta om RK:s illdåd. Det var vår återkommande känsla när vi lämnat Toul Sleng-museet, varför fick vi inte veta något om det här? Synd bara att svenska staten vinklar informationen. Det hade ju räckt så bra att bara redovisa rakt upp och ner.