söndag 5 april 2009

Sverigedemokraternas Palmehat

I bilen hem idag lyssnade jag på Kaliber i P1. Deras reporter har festat med Sverigedemokraternas partiledare och ungdomsförbund på en Estlandsbåt. De unga männen och förtroendevalda i partiet sjöng vit makt-låtar och partiledaren tog själv upp allsången i en sång om Olof Palme som gick på bio, tjalalalala, och som blev skjuten, tjalalalala, och vars fru blev änka, tjalalalala.

Alltså, här har vi partiledaren för ett parti som kandiderar till Riksdagen och Europaparlamentet. Han sitter med partiets ungmedlemmar och sjunger nidvisor om en mördad statsminister och hans änka. Och det enda partiet har att säga är att det är radions journalister som är bovarna i dramat som inte granskar andra partiers konferenser. Jag har mycket svårt att tänka mig att Fredrik Reinfeldt eller Göran Hägglund sitter i en båthytt och leder allsång som skojar om att en av deras meningsmotståndare blev mördad under sin mandatperiod. (Att Muf:are gjort det är jag dock helt övertygad om.). Och SD vägrar bemöta det hela i Kaliber med hänvisning till att de bara talar med seriösa medier... Jo just.

Och så är det Wanja Lundby Wedin som medierna tycker skall avgå. Det spelar tamme fan ingen roll om detta är ett kort inslag i väldigt många timmars inspelning. Det är mycket avslöjande för Jimmie Åkesson (som var sex år när Olof Palme mördades). Sverigedemokraterna anser att de har rätt att visa lite dåligt omdöme ibland men det här tar fan priset. Det är väl om inte annat något att tänka på för de tidigare socialdemokratiska väljare som i senaste valet la sin röst på SD.

2 kommentarer:

vmm sa...

Var det inte FI som sjöng någon allsång som började "Snubbe, gubbe jävla man"?

Fast det var kanske skillnad.

Rabiatfeminism sa...

Nej, det var inte Fi som sjöng den. Det var en grupp som heter Radical Cheerleading.

Och det finns helt klart en stor skillnad. Den sången handlade om en kille som våldtog en tjej efter att ha funnit henne våldtagen av en annan man i en buske.

Sverigedemokraterna sjunger nidvisor om en namngiven person som blev mördad och gör sig lustiga över att hans fru som blev änka.

Om du inte ser skillnaderna i detta är det bara att beklaga.