onsdag 1 april 2009

Hurra för kärleken!

För sisådär en kvart sedan röstade 261 fina riksdagsledamöter JA till en könsneutral äktenskapslagstiftning. 22 surproppar röstade nej och 15 moderater avstod. (Det innebär att en hel del aldrig ens kom till omröstningen.) Alf Svensson (KD) satt och såg sur ut.

Men, denna soliga aprildag har Sverige blivit ännu lite modernare. Det känns väldigt, väldigt bra!

7 kommentarer:

Kristin sa...

Ja det känns bra att de äntligen röstar igenom nåt ypperligt.

Rabiatfeminism sa...

Ja, även om jag själv är förespråkare för äktenskapets avskaffande och partnerskapets införande för alla så känns det riktigt riktigt bra.

vmm sa...

"Surpropparna" i KD ville tydligen ta ifrån kyrkan rätten att gifta människor, alltså att förklara äktenskap. Och istället låta den rätten bli civil och hamna hos någon myndighet typ Försäkringskassan eller Skatteverket. Könsneutralt. Enligt mig, som vill ha ett sekulariserat samhälle med könsneutrala regler, så hade en sådan lösning varit mycket mer tilltalande. Men då hade jag klassats som surpropp på den här bloggen...

Rabiatfeminism sa...

vmm,
Om du läst den här bloggen hade du vetat att jag förespråkar exakt samma lösning som du.

Men surpropparna i KD gör det av ett helt annat skäl än jag. Nämligen att du tycker att det faktum att homosexuella skulle få kalla sin förening äktenskap förminskar deras eget äktenskap. Trams!

Rabiatfeminism sa...

DE tycker skall det stå.

vmm sa...

Jadå, jag vet att du gillar den där tanken om ett sekulariserat och könsneutralt samhälle, så jag skrev det nog mest för att retas...

Men även om varken du eller jag är förtjusta i KD och i synnerhet inte deras moralistiska syn på t.ex. homosexualitet så varför kan vi inte erkänna att deras förslag är bra? Varför etikettera dom som surproppar istället för att säga "ja, men det var ju ett alldeles utmärkt förslag, det röstar vi ja till". Bland dessa "surproppar" kan det ju åtminstone rent teoretiskt finnas människor som inte alls röstar nej för att dom är emot homosexualitet utan för att dom helt enkelt tycker att det här var fel variant av vägen framåt. Surproppandet känns då en smula fördomsfullt. (man kan i sitt stilla sinne undra om KDare har fler fördomar om FIare än vad FIare har om KDare, men det kanske är något som vi kan återkomma till någon annan gång)

Rabiatfeminism sa...

Jag har för länge sedan gett KD cred för att deras förslag är bra.

http://rabiatfeminism.blogspot.com/2008/11/oheliga-allianser.html

MEN, de är fortfarande surproppar. Den som lyssnade till vad de faktiskt sa i riksdagen igår och hur de innan det argumenterat för sitt case kan konstatera att det är ett gäng människor som blir kränkta av andra människors lycka. Det är för mig obegripligt. Min mans och mitt äktenskap blir inte mindre värt för att några av våra bästa vänner också ingått äktenskap. (Om det nu inte varit så att de tvingats kalla sin förening partnerskap för att dom inte ville vänta.) De brukar för övrigt häckla mig för att jag är "avundsjuk" på deras partnerskap.