tisdag 7 april 2009

Räddade Sahlin Lundby Wedin?

När Mona Sahlin i helgen gick ut och deklarerade att hon som partiledare för Socialdemokraterna tyckte att LO:s ordförande skulle lämna sitt uppdrag i det av LO till hälften ägda AMF reagerade jag med både förvåning och 'vad var det jag trodde'-tankar. Mona Sahlin har ju sällan utmärkt sig som någon stor vän av facket. Faktum är dock att just Wanja Lundby Wedin varit en stor tillgång för Sahlin i den senares relation till LO. Det var Wanja som stod där hand i hand med Mona när Sahlin blev vald till ordförande, trots intern kritik. Vi minns bilderna och symboliken. Två kvinnor som ordföranden för två så traditionellt manliga bastioner som Facket och Partiet.

Därför var det också intressant att en av Socialdemokratins största kvinnor, Maj-Britt Theorin, kom till Wanja Lundby Wedins försvar utanför LO-borgen igår.

När Mona Sahlin valde att lägga skulden för sina och sitt partis tillkortakommanden (samt ett ekonomiskt läge som är exceptionellt) på Wanja Lundby Wedin reagerade förmodligen även Lundby Wedins kritiker inom LO med ryggraden. Skall den där fackfientliga, för det är så hon upplevs av många, kärringen komma här och tala om vad vi skall göra eller inte göra! Det är i sådana lägen man tenderar att stå enade.

Man kan undra om inte detta otaktiska misstag av Mona Sahlin (som hon säkert trodde var smart) i stället leder till att hon än mer underminierar sin egen position och dessutom slagit ytterligare en spik i LO-SAP-samarbetets kista. Det senare är i min mening något positivt och skulle förmodligen gynna LO långt mer än Socialdemokraterna.

Så frågan är om Wanja Lundby Wedin inte räddades av Mona Sahlins utspel i helgen. Om den senare hållit tyst hade platsen i tidningarna i stället kunnat fyllas med stort uppslagna artiklar om Erland Olaussons pension. Nu har LO dock hunnit sätta ner foten och såvida inget nytt kommer upp till ytan så kommer Wanja Lundby Wedin göra en Gudrun Schyman och poppa upp som en sådan där docka med blytyngd i botten, på första maj. Med sitt vanliga leende och sina attacker på Högerregeringen. Hör jag ett snyft från Arbetsmarknadsdepartementet?

4 kommentarer:

Maggan sa...

Du skriver otroligt bra om Wanja, precis mina ord fast mycket mer välformulerade.

Rabiatfeminism sa...

Tack! Beror kanske på att vi delvis har samma utgångspunkt? De senaste veckorna har varit plågsamma med all okunskap och medvetna felaktigheter.

DLM sa...

Ja allt eftersom valrörelsen närmar sig börjar hela det politiska spelet likna "Hela havet stormar"...

Rabiatfeminism sa...

Du menar att Mona försökte rycka undan en stol för Wanja men satte sig pladask själv?!