onsdag 8 juli 2009

Näthatet

Ja, det är möjligt att det endast är ett fåtal arga män som sitter där och sprider sitt hat över alla oss andra. De är kanske inte så många, men de tar stor plats och sprider stor förödelse genom nedlagda bloggar och rädda bloggare. DN tar idag upp att Carolina Gynning säger sig ha fått nog av personpåhopp och lägger ner sin blogg på Stureplan.se. (Jag skulle nog rekommendera henne att blogga någon annanstans i stället. Blogger är en helt OK bloggplattform. Men då blir hon kanske inte sponsrad?)

När man läser kommentarerna till DN:s artikel är det återigen männen som läxar upp kvinnorna. Signaturen "Ledsen" skriver om att hon är en lite blyg tjej som är ledsen över att hennes inspirationskälla Gynning försvinner från bloggosfären. Hon blir genast tillplattad av "Albin", som spammat kommentarsforumet med sina många kommentarer. "Albin" öppnar sin kommentar till Ledsen med orden:

"Vad fan "ledsen"."
Bästa kommentaren så långt jag orkade läsa har signaturen "Okej Att hata fotboll":

"Om ni nu hatar Gynning - varför läser ni då bloggen? Det är som om jag skulle skriva massa taskiga kommentarer under fotbollsartiklar. Jag hatar fotboll och tycker att fotbollsspelare är dumma, egocentrerade, trångsynta idioter. Men inte fan går jag inte hatar dem med kommentarer - men om jag gillar Gynning - så får jag minsann stå ut med att en massa killar går in och hatar. Skärpning - ingen tvingar er att läsa hennes blogg. Och ingen tvingar mig att läsa om fotboll - så därför gör jag inte det."

Svensson tycker att kvinnliga (och andra) bloggare som upplever påhopp sk all sätta upp kommentarsregler och börja moderera sina bloggar. Jag har ganska detaljerade kommentarsregler av just denna anledning. Dels för att komma till rätta med påhopp, dels för att slippa en massa anonymt dravel från folk som inte vågar stå för sina åsikter. Men det räcker inte. För då får man inte göra något annat än att sitta och moderera och jiddra om varför man inte släpper igenom inlägg. För dessa anonyma finner sig sällan i att bli hänvisade till kommentarsreglerna utan fortsätter spamma min inkorg. Det hela tar alltför mycket negativ energi. Så jag har helt enkelt valt att man bara får kommentera här om man har en reggad blogg som jag kan se.

Och vips så försvann 100 procent av alla dem som bryter mot kommentarsreglerna. Tyvärr innebar det också att min syster, min väninna i London och många fler som inte bloggar heller inte kan kommentera. Det innebär också att jag får mindre feedback på mina inlägg och bloggen blir alltmer en monolog från min sida. Det känns inte bra. Men vägt mot all den tid och negativism som modererandet av anonyma inlägg skapar så kanske det är värt det?

Och vad gäller feministhatet så har Trollhare förmodligen kommit på något.

"Det är inte särskilt svårt att skriva om genus som man: Antifeministerna vågar inte säga emot om de märker att de inte kommer åt en. På sätt och vis är det också lättare att vara feminist som man än som kvinna. Inte för att man alltid passar in så bra i alla feministiska sammanhang, men det är i alla fall lättare att slippa undan härskarteknikerna som en blödig fjolla än som manshatande flata."

Ja, för då tillhör man ju det rätta könet och talar liksom inte i "egen sak" som kvinna.

Uppdatering: Idag har jag fått besök från Twinglys administration på detta inlägg. Det händer ibland när jag länkar till en DN-artikel och jag är osäker på om det beror på att DN kör slumpvisa kontroller, via Twingly, eller om någon anmäler mina inlägg.

Läste igenom inlägget och finner ett sakfel. I fallet Carolina Gynning verkar det även vara kvinnor som varit drivande i kampanjen för att få henne att sluta blogga. I hennes kommentarfält finns givetvis alla kön representerade men den mer organiserade kampanjen verkar drivas av två kvinnor och en man. Dock, det jag själv har erfarenhet är att näthatet till stor del representeras av män. Men då läser jag ju inte modebloggar.

6 kommentarer:

FumikoFem sa...

Har själv skrivit om detta förut, på min blogg och på feminetik. Det är inte förvånande, känns bara så typiskt, ledsamt och så väldigt, väldigt tröttsamt.

Och ja som vanligt i kommentars fältet så är det det vanliga negativa om och mot kvinnor från män. Dom gör ju precis det som artikeln beskriver.

Och detta kvinnoförakt och sexism finns ju på så många olika ställen som forum, bloggar, kommentarsfälten på massor med olika internet sidor.

Jag ändrade också förut på min blogg så att en måste ha ett konto på blogger eller liknande för att kunna skriva. Blir mindre negativt skit då. Vilket gör att en orkar mer för sådant negativt skit drar bara positiv energi.

Rabiatfeminism sa...

FumikoFem,
Ja, det är rätt tröttande. Folk tycker att man skall låta bli att bry sig och om man nu bryr sig så mycket skall man fundera över vad internet betyder i ens liv...

Men jag kan inte sluta tycka att vi alla faktiskt har ett ansvar att vara schyssta. Ingen skulle ju uttrycka sig sådär rakt till någon annan utanför internet. Anonymiteten gör så att det dåliga i vissa människor får bubbla upp och komma till tals.

Tyvärr...

Anders_S sa...

När det gäller bloggplattformar, spamfilter och regler så har wordpress en del fördelar. Där kan man ha kommentarerna öppna och samtidigt sortera bort skit helt automatiskt.

Rabiatfeminism sa...

Ja, det vore himla bra med en blogg där man lägger in vissa ord som inte får förekomma. Problemet blir väl när man själv använder sig av ord som rabiatfeminist i ironiskt syfte... ;)

meta sa...

Jag blir både jättetrött och fascinerad över att de faktiskt orkar hålla på och hata så mycket.

Är deras egna liv verkligen så trista att de måste slösa energi på att hata "fjollor", kvinnor och andra icke-alfahannar??

Rabiatfeminism sa...

meta,
Ja, uppenbarligen måste de leva väldigt trista liv. Har läst lite av kommentarerna som fått Carolina Gylling att vilja sluta blogga och det är fullkomligt fascinerande hur mycket tid och kraft folk kan lägga på att tysta henne för att dom inte gillar det hon står för. Sanslöst.