fredag 17 juli 2009

Upplyst med SL

På min färd mot Hötorget idag fick jag och mina medresenärer en liten föreläsning till livs. Tågföraren var på uppebart gott humör och berättade allt från att man lagt nytt makadam mellan Abrahamsberg och Stora Mossen till att kurvan vid Alviksbron kallas för Vinkelboda, förmodligen syftande på vinkelslip då det skriker i rälsen när man kör där. När vi närmade oss Hötorget fick vi dessutom veta att stationen tidigare hetat Kungsgatan men att det blivit en massa tjafs eftersom stationen lika mycket ligger vid Sveavägen. Så till slut fick Stockholms Spårvägar nog och döpte om den till Hötorget.

När jag klev av vid nämnda station hade föraren dragit igång frågesport. Vilken station har bytt namn flest gånger? Svar skulle lämnas vid T-Centralen. Övervägde faktiskt om jag skulle åka med dit för att få veta...

Och idag jobbar jag sista dagen innan semestern. Ikväll bär det av mot gnällbältet. Ujujuj! Va!? Den närmaste tiden kan därför bli bloggfattig. Beror förmodligen på var vi kan snylta på någon annans trådlösa nät... :)

5 kommentarer:

Malinka sa...

Jag tror det är Globen.

Först hette den visst Johanneshov, innan den bytte till Isstadion eller vad det var innan Globen.

Om det inte var Gullmarsplan som hette Johanneshov först?

Rabiatfeminism sa...

Ja, han sa nog att det var en sportfråga så då tänkte jag Globen eller Stadion.

Och när jag flyttade hit 1987 hette Globen Isstadion. Den bytte väl 1989. Innan den hette Isstadion vill jag minnas att den hette Slakthuset. Coolt namn.

Men finns det inga stationer som bytt namn fler än två gånger?

Rabiatfeminism sa...

Gullmarsplan hette tidigare Johanneshov, mycket riktigt.

http://sv.wikipedia.org/wiki/Gullmarsplan

Malinka sa...

Slakthuset, ja såklart! Jag tänkte nog på att Isstadion kallades "Josse" innan det blev "Hovet" ("Johanneshovs isstadion").

Kan inte komma på någon annan station som bytt namn öht.

Rabiatfeminism sa...

Nä, det verkar bara vara Globen, Gullmarsplan och Hötorget. Om man räknar tunnelbanan. Minns annars mina resor förbi Södertörns villastad med pendeltåg till kompisarna i Skogås.