onsdag 1 juli 2009

Borgarmedia och förtroendet

Svenska Dagbladets ledarskribent har varit på seminarium i Almedalen. Där har man diskuterat mediernas inflytande över bilden av oppositionen. Hennes kollega på Flamman hade dristat sig uttrycka att eftersom nio av tio tidningar är borgerliga så skulle folk kunna dö på gatorna och pressen ändå beskriva Anders Borg som ansvarsfull. Detta tycker Svenskans ledarskribent är att skylla ifrån sig.

Där jag sitter på balkongen med mitt morgonkaffe bläddrar jag så fram till sidan 10 - Nyheter från Almedalen. Rubriken lyder:

"S släpar efter i förtroende"

Denna rubrik är stort uppslagen i tidningen och på nätet och finns också med på förstasidan i papperstidningen. Faktarutan visar däremot att majoriteten anser att S är bättre än M på att veta hur man sköter Sverige, på att bedriva en politik som funkar i verkligheten samt bättre förstår vad som är bra för Sverige. Enda punkten där S hamnar efter är på "regeringsduglighet". Detta tolkar Svenskan som att S släpar efter.

Men det är klart, det är väl en enskild redigerare som satt rubriken, liksom enskilda redigerare valt att lyfta upp artikeln så stort.

Eller så är det ett lysande exempel på hur borgarmedia vill påskina att S har lägre förtroende än fakta visar. Och en snabb titt på bloggkommentarerna ger vid handen att folk bara läser rubriker, inte faktarutor. Så skapas sanningar i borgarpressen.

2 kommentarer:

DLM sa...

Det vore bäst om borgarmedia inte fanns... så mycket...

Rabiatfeminism sa...

Nä, lite balans vore ju bra.