fredag 26 mars 2010

Var ligger Mongoliet, egentligen?

För övrigt borde Svenska Dagbladets filmrecensent gå en geografikurs. Malena Jansson placerar filmen Örnjägarens son om kazaksonen Bazarbai till "inre Mongoliet" d v s norra Kina. I själva verket lär väl filmen vara inspelad i västra Mongoliet, i Altaibergen på gränsen mot Kazakstan där örnarna och deras tränare och fosterföräldrar bor. (Örnhonor tas som mycket unga, tränas att jaga småvilt och när de blir gamla släpps dom ofta fria igen.) Denna del av det stora landet borde väl snarare kallas det "närmre Mongoliet"... DN:s Eva Geijerstam har bättre koll på läget.

En måste se-film för oss Mongolietfantaster. Om inte annat för vackra bilder, vackra fåglar och vackra människor.

Örnhonan på bilden extraknäcker som turistfälla i Karakorum, Mongoliet. Inga små män kom till skada när bilden togs, även om örnen betraktade honom som vore han ett murmeldjur.

2 kommentarer:

Ann-Katrin sa...

Om man vill kolla örnar närmare kan mah åka till Örnreservatet i Danmark, nära Skagen. Det är ett annat fascinerande ställe och lite lättar att ta sig till, i väntan på en ny resa till Mongoliet.

Rabiatfeminism sa...

Åh vad synd att vi inte visste om det då vi var just i Skagen i somras! Vi är lite fågelfanatiker i vår familj och ser nu fram emot att träffa våra kompisar vråkarna, kärrhöken och de svartvita flugsnapparna på Torpet igen.