tisdag 16 mars 2010

Relativa mänskliga rättigheter

Integrationsminister Nyamko Sabuni har givit Säpo i uppdrag att ta fram en "nationell helhetsbild över den våldsbejakande islamistiska extremismen" i Sverige. Det lär ju vara Säpos uppgift att ha en helhetsbild av våldsbejakande extremism så det kan väl inte vara så svårt? Frågan är bara varför just den islamistiska extremismen är så intressant när vi nu inte haft något islamistiskt våld i Sverige. Vore inte en helhetsbild av den vita nationalistiska extremismen av större intresse för regeringen, det är ju trots allt dom som mördat människor här i landet på senare år.

Detta har även Janne Flyghed, professor i kriminologi, och juristen Anna Wigenmark från Civil Rights Defenders (formerly known as Helsingforskommittén) konstaterat på Brännpunkt idag. De ifrågasätter utvidgningen av uppdraget att inte bara kartlägga våldet utan också oskyldiga människors åsikter. Det vill säga människor som inte begått några brott men som kanske, möjligen kommer göra det i en framtid. Typ. McCarthyismen lever och frodas i Sverige med muslimer som måltavla.

Nyamko Sabuni gjorde en tämligen blek figur när hon häromdagen med Jan Guillou och Lars Vilks debatterade yttrandefrihet i SVT. Liksom sin partikollega Jan Björklund i debatten med Wanja Lundby Wedinn om hushållsnära tjänster, hade Sabuni övat in ett mantra, ett budskap hon hade att hålla sig till. Björklunds var, mycket oklädsamt med tanke på partiets status i jämställdhetskampen, jämställdhet för städerskorna. Sabunis att yttrandefrihet står över allt. Lars Vilks har rätt att rita rondellhundar som ser ut som Muhammed och blogga om att muslimer är lite bakom och inte lika upplysta som kristna och judar. För här har vi yttrandefrihet.

Men åsiktsfrihet, det har bara de som tycker som Sabuni. Därför lär väl uppdraget att utreda blivande islamistiska våldsverkare gå till Magnus Ranstorp som har erfarenhet av att utan hänsyn till jobbig forskningsmetodik leverera de svar regeringen vill ha.

För övrigt anser jag att det faktum att Magnus Ranstorp destruerat sin forskningsmaterial från den famösa Rosengårdsrapporten, borde ha granskats lika mycket som någonsin Christoffer Gillberg.

Uppdatering: Här kan man läsa hur Peter Kadhammar försökt få svar från Säpo om islamistiska brott i Sverige. Det var svårt eftersom inga sådana begåtts.

Inga kommentarer: