onsdag 13 maj 2009

I det kälkborgerliga landet Sverige

kan en konststudent som wallraffat inom den slutna psykvården bemötas såhär i en av landets största tidningar. Webredigeraren har uppenbarligen ryckts med av bloggosfärens gläfsande drev.

Så här skriver en del av bloggarna i sina rubriker kring artikeln om att konststudenten åtalas:

"Bra att hon åtalas" (TOMMYS TANKAR),

"Statuera exempel!" (Krohniskt),

"Så fruktansvärt uselt" (Åsikter om allt - en konservativ humanists åsikter),

"Hon ska inte slippa undan" (Magnus Andersson) och

"FÅR "KONSTFACKS-TOKAN" DET HON FÖRTJÄNAR?" (Tokmoderaten).

Och nej, det är inte The Sun som börjat med en svensk utgåva utan det är Svenska Dagbladet och deras läsare som fäller sin dom. Man tar sig för pannan och undrar om vi inte alla befinner oss på psykakuten.

Uppdatering: Och mitt i denna galenskap finns en och annan och tredje människa med förmåga till eftertanke.

6 kommentarer:

DLM sa...

Det känns bra att veta att den okritiska trångsyntheten lever och frodas. Varför har vi yttrandefrihet? Borde inte den strykas ur grundlagen? (pst! ironi)

Rabiatfeminism sa...

Ja, det finns förmodligen större hot mot vårt samhälle än Anna Odell. Fotbollshuliganer, Alliansregeringen, Finanskrisen...

Kristin sa...

Som en f d kollega igår skrev på sin Facebook: Vad hade hänt om hon hade gått på Journalisthögskolan istället? Wallraff? Intressant tanke, även om jag inte tycker att det är OK det hon gjorde.

Rabiatfeminism sa...

Kristin,
Intressant! Det har jag inte tänkt på. Kanske skulle hon bemötts annorlunda i media. Eller inte...

Min kollega påminner om att vården granskats via wallraffande tidigare, på 1970-talet eller så.

Hampus sa...

Jag tycker också diskussionen blivit helt absurd.

De skäl folk uppger för sin upprördhet kan ju inte stämma. I princip är det tre skäl som anges: Att hon slösat med skattemedel från vårdbudgeten (ca 10000), att hon lurat människor, och att hon brutit mot lagen.

Men om man jämför med alla idiotiska saker som det slösas pengar på inom vården är ju detta en droppe i havet. Dessutom kommer med största sannolikhet Konstfack ersätta allt.

Och att några förbipasserade, poliser och vårdpersonal blev lurade är knappast något som brukar uppröra folk speciellt mycket. Om det varit typ "dolda kameran", hur upprörda hade de blivit då? Och där handlar det ju enbart om underhållning utan djupare innebörd.

Eller bryta mot lagen? För det första är det ju inte klarlagt att hon verkligen brutit mot någon lag. För det andra har säkert minst 75% av svenska folket brutit mot lagen någon gång det senaste året. Folk kör för fort, fuskar med skatten, jobbar svart, anställer svart arbetskraft, köper hembränt och mycket annat. Men väldigt få brukar uppröras av det.

Självklart går det att kritisera det hon gjorde, men den enorma upprördheten måste bottna i något helt annat.

Och varför tror folk på de falska uppgifter som kommer från Eberhard och andra trots att det finns bevis på att de är falska. Detta är ju dessutom ett uppenbart lagbrott (Brottsbalkens kap. 5) Och dessutom har man brutit mot patientsekretessen. Den gäller självklart oavsett av vilket skäl en patient kommer in. (Annars skulle man t.ex. kunna hävda att en frisk hypokondriker inte hade rätt till sekretess.)

Rabiatfeminism sa...

Hampus,
Jag tror svaret på din fundering ligger i det lilla ordet konst. Att hon har mage att anse sig vara konstnär, eller åtminstone konststudent. Sådant stör folk i detta janteland. Det intressanta är att de som skriker högst förmodligen är sådana som brukar anklaga andra för jantementalitet. När det gäller att tjänar pengar mest och fortast.