fredag 15 maj 2009

Dagens Nyheter bojkottar Feministiskt initiativ

Man granskar när det finns något negativt att säga men iggar i övrigt. Dagens Nyheter låter Piratpartiet och Sverigedemokraterna komma till tals men stänger ute det tredje småpartiet som ställer upp i EU-valet. Det lustiga är att det är i klimatfrågan (för att inte tala om EU-politiken) där Fi verkligen har en politik, till skillnad mot de andra två. Är det just därför kanske? Är DN en seriös tidning?

Men, det finns ju idag andra ställen där man kan bilda sig en uppfattning. Hemsidan eller Gudrun Schymans kampanjblogg, t ex. Och Aftonbladet har faktiskt tagit med Fi i sitt test. Gudrun skriver även om det på Second Opinion.

Men Dagens Nyheter är inte ensamma. Min egen morgontidning, Svenska Dagbladet, gör samma urval och tar med alla partier utom Fi i sin bevakning. Inklusive Sverigedemokraterna och Piratpartiet. Detta trots att "övriga" (d v s Fi) får 1,3 procent.

Det finns ingen konsekvens i SvD:s och DN:s hantering av Feministiskt initiativ. Endera skildrar man dem som sitter i parlamentet nu, eller så skildrar man dem som ställer upp, eller så sätter man en gräns för vad partierna uppnår i opinionsmätningarna (tidigare har det hänvisats till 1 procent). Men t ex DN väljer helt godtyckligt. Som Veronica Svärd berättar på sin blogg så går det heller inte att ange Fi när opinionsinstituten ringer.

Nu skall jag på examination på min journalistikkurs. Där har vi fått lära oss att man skall vara objektiv och yada, yada, yada... För att som studerande tro på det vi får lära oss gäller nog att vi inte läser Dagens Nyheter.

1 kommentar:

Second Opinion sa...

Hej! Vill bara tipsa om att Gudrun Schyman skriver om DN:s bojkott på mediekritiska sajten http://www.second-opinion.se.