fredag 11 juli 2008

Strategi eller ej när (s) flirtar med (mp) men inte med (v)?

I Almedalen lär Major Björklund, efter att ha pratat mobbning, ha hånat Lars Ohly för att den senare inte får vara med och leka med (s) och (mp). Detta är självklart ett sätt att försöka rikta ljuset bort från den egna urvattnade partipolitiken och Högeralliansens totalfiasko med FRA-lagen. Sällan har väl en högerregering fått utstå så mycket kritik från borgerliga ledarsidor och borgerliga väljare. Så att Majoren vill flytta fokus till oppositonen förstår vi. Det är ungefär som en liten unge på skolgården som pekar på klasskamraten och säger att "Det var inte jag, det var han!". (Se f ö förra blogginlägget om när Björklunds partikollega och ministerkollega Nyamko Sabuni gör just detta.)

Frågan är dock om (s) och (mp) gemensamma utspel i Almedalen är del i en större plan. Jag är inte helt säker på att det bästa för (v) är att bilda allians med de två andra före valet. Kanske är det bättre att vara underdog och lite mobboffer. Sådant tenderar nog att locka väljare. För Björklunds mobbningsstrategier funkade kanske när han gick i skolan, där ingen ville leka med mobboffret, men jag är inte säker på att det funkar i politiken. I synnerhet inte om det är en batongliberal som slår på vänsterväljarnas parti.

Om alla partier höger om (v) börjar mobba dem så undrar jag om det inte kommer gynna Ohlys parti. Och missgynna t ex Feministiskt initiativ som fattat beslut om att ställa upp i Riksdagsvalet 2010.

Kan det vara så att "Kamrat 4 procent" samspelar med mobbningsfolket i de andra partierna? Och hur medvetna är en ev kommande vänsterallians om detta?

Inga kommentarer: