torsdag 17 juli 2008

Katri Linna ny Diskrimineringsombudsman


Ny generaldirektör för den nya sammanslagna myndigheten presenterades på förmiddagen idag. Regeringen har utsett Katri Linna att leda den nya myndigheten. Linna är fram till idag DO och har tidigare jobbat såväl på DO som som chefsjurist bl a på de två förbund som nu bildat Unionen. En riktig lågoddsare för tjänsten.

Den kritik som bl a TCO riktat mot den nya lagen är just nedläggningen av JämO och sammanslagningen till en enda myndighet. Farhågor som lyfts, både av mig och av andra, är att det kommer bli strid om pengarna och ökad konkurrens mellan de olika diskrimineringsområdena. Risken finns också att myndigheten förlorar i specialistkompetens inom de olika diskrimineringsgrunderna. På direkt fråga ville inte Nyamko Sabuni precisera vilka anslag som ges utan hänvisade till dagens anslag och kommande budgetprocesser.

Den nya utnämningen riskerar förmodligen att bidra till denna oro. Linna själv sa under under presskonferensen att det som skall skapas nu är en ny myndighet, inte en sammansättning av de gamla.

Dock så tror jag att Katri Linna är ett gott val, efter omständigheterna. Det är inte hon som är problemet utan själva sammanslagningen.

Inga kommentarer: