tisdag 1 juli 2008

Made in China

Dagen idag har ägnats åt internetaktiviteter och browsande i antikaffärer. Svårt att veta vad som är värt vad dock. Misstänker att även självaste Knut Knutsson skulle ha svårt här. (Om han nu varit bra på asiatiska artefakter, men jag kommer inte ihåg namnen på de andra i Antikrundan.) Lille mannen ville köpa en liten mässingsstatyett där en man låg under en jak, eller om det var en kvinna. Som låg under jaken alltså, inte som såg ut som en jak. Eller det kanske var just det den symboliserade? Antikhandlaren ville ha 500 USD för den och det var inte ens vad vi var beredda att börja förhandla om. Problemet är att endera köper man något där man blir blåst eller så gör man ett fynd. I det senare fallet är dock risken stor att bli tagen i tullen då man inte får föra ut ting som är tillverkade före kommunisternas skövling av de nationella skatterna. Lille mannen blev en gång upplockad av mongoliska tullen ur VIP-loungen där han i godan ro satt och pratade med Mongoliets dåvarande kvinnliga vice talman. Man hade sett två buddhafigurer när man lyst igenom resväskan. De var massproducerade och inköpta i Kina, så han slapp ur tullarnas grepp.

Kinesiska ting är annars något mycket suspekt här i Mongoliet. Allt dåligt har förmodligen kinesiskt ursprung. Som när en sten en gång kastades in genom ett fönster i vallokalen i ett gerdistrikt. Förklaringen var att det nedriga tilltaget företagits av ett gäng kinseser i lastbil. När man i senaste presidentvalet verkligen ville svartmåla motkandidaten påstod man helt enkelt att han var av kinesiskt ursprung. Behöver jag säga att han inte blev vald? Häromdagen påstod Bat-Erdene att han ätit kinesmat men fått skalbaggar i maten. (Till hans försvar skall sägas att han igår tog oss till en fantastiskt bra kinesrestaurang på lunchen.)

Vad är då anledningen till mongolernas skepsis inför allt kinesiskt. Det tog förmodligen sin början med Qing-dynastins invasion av Mongoliet i mitten på 1600-talet. Qing införde lamaismen i Mongoliet som ett sätt att pacificera de historiskt enormt krigsdugliga mongolerna. (Mingdynastin hade tidgare byggt sig en nätt liten mur för att hålla mongolerna borta.) Qing utsåg bland tibetanerna en Bogd Khaan (titel) som överhuvud i Mongoliet. Qing-dynastins militära kontroll över Mongoliet förlorades först 1911. Den största anledningen till mongolernas skepsis lär nog ändå vara att man är rädda för den kinesiska kulturens inverkan på den mongoliska. Efter århundranden av "ockupation" föredrar man att vårda kulturarvet, hylla Chinggis och drömma om fornstora dagar. Där man var den som invaderade Mittens Rike.

Några antikviteter blev inte inköpta. Däremot köpte jag nya solglasögon för 25 kronor. Inte helt osannolikt imporerade från, just det, Kina.

Inga kommentarer: