fredag 18 juli 2008

Har du valt rätt man?

Katrine Kielos är rätt i Dagens Arena. Igen. Apropå debatten som Lars Einar Engström startade häromdagen, där han uppmande kvinnor att välja rätt man, en jämställd sådan. Problemet är att många kvinnor väljer en jämställd man men när ungarna kommer faller båda parter in i gamla unkna könsroller där han förväntas bidra ännu mer till att dra in pengar medan hon förväntas vara hemma med barnet. Inte bidrar Högeralliansens politik med vårdnadsbidrag till att förändra dessa stereotyper. Den jämställde mannen blir plötsligt till sin far.

"Det är faktiskt ointressant om man valt rätt man, fel man eller lever utan man helt och hållet. Kvinnor borde ha samma möjligheter som män oavsett." (Kielos, Dagens Arena 18juli 2008)

I stället är det så att kvinnan ses som en fara av sin arbetsgivare och sina arbetskamrater. Som hon som ändå bara kommer vara borta från jobbet för att ungarna är sjuka. Det som är intressant är dock att detta drabbar alla kvinnor, inte bara ensamstående mammor. (Som Kielos lyfter.) På dagens arbetsmarknad är det fortfarande så, visar den statistiska diskrimineringen, att kvinnan ensam anses vara den som tar hand om barnen. Mannen är bara en staffagefigur.

Vill vi ha det så?

Inga kommentarer: