onsdag 23 april 2008

Lönens signalvärde

Hörde en kväll en forskare i socialt arbete säga i TV att lönen har ett signalvärde. Med denna meddelar arbetsgivaren hur värdesatt man är och hur viktigt ens jobb är. Ju högre lön, ju viktigare och värdefullare jobb. Svårt att argumentera emot att det är så folk upplever det. Även sjuksyrror. Samma sak gäller med utbildning, folk anser ofta att om man går på universitetet så skall det visa sig i lönekuvertet, förutsatt att man jobbar med det man är utbildad för. Som syrrorna.
Att då betala en sjuksköterska som har 3 års universitetsutbildning, är legitimerad och ofta har byggt på med ytterligare något år för specilalisering, MINDRE än en undersköterska, som har gymnasiekompetens... Det om något sänder en signal att det som du som syrra gör inte är så viktigt och eller högt värderat.
Tro jag att folk i allmänhet, med undantag för några till synes autistiska debattörer på nätet, stödjer sjuksköterskornas strejk. Man kan inte både säga att sjuksköterskornas arbete är samhällsnödvändigt och att det är samhällsfarligt om de lägger ner det, och samtidigt hävda - genom handling - att deras jobb inte är så viktigt.
Eller, det kan man uppenbarligen.

Inga kommentarer: