torsdag 17 april 2008

Inte lika värda

På lördag gifter sig två av våra goaste vänner med varandra. De kommer att stå inför något kommunalråd i Stadshuset och säga att de vill dela sitt liv tillsammans. Present är inhandlad, festblåsa/kavaj utsedd och vi ser väldigt fram emot att få fira denna förening. Det får oss naturligtvis att minnas när vi själva stod där i Rådhuset. Vi ser fram emot en trevlig fest i deras gemensamma hem och hoppas på fint väder. Det finns bara ett smolk i glädjebägaren.

Igår visade nämligen högeralliansens riksdagsledamöter att partipiska och blockpolitik går före alla människors lika värde och rättigheter. Beslutet om att inte godkänna en motion från oppositionen om könsneutral äktenskapslagstiftning visar att det för högern är viktigare att stryka en liten minoritet (= kd) medhårs än att bums se till att alla som vill får gifta sig på samma villkor.

Våra vänner får nämligen inte gifta sig. Dom får inte, som lille mannen och jag, kalla sin kärleksförening för äktenskap utan är hänvisade till formen "partnerskap". Bara av det skälet att dom båda råkar vara kvinnor. "För så har det alltid varit sedan urminnes tider" säger Kd:s och heterolobbyns lakejer. Jag undrar i mitt stilla sinne om även våld i hederns namn kan motiveras med att så har det varit i urminnes tider. Nä, trodde väl inte det.

Jag har sagt det förr och det tål att upprepas, bäst vore om vi helt enkelt avskaffade äktenskapsbalken och i stället hade en partnerskapslagstiftning där ALLA oavsett partnerns kön, registrerade sitt partnerskap juridiskt hos domstolen eller kommunen. Sedan är det upp till var och en om man vill ha en kyrklig välsignelse, fira det hela under hedniska former eller få en välsignelse i moskén. På det sättet skulle vi alla vara lika inför lagen.

Inga kommentarer: