torsdag 6 mars 2008

När kvinnor ramlar och slår sig

De två senaste dagarna verkar världen svämmats över av kvinnor som slås ihjäl av sina män. Skall man tro antifeministiska debattörer så beror det förmodligen på att tidningarna väljer att förtiga alla de mord som kvinnor begår på män varje år. Jag väljer i stället att tro på SCB:s och Brå:s statistik där det framgår att 90 procent av alla våldsbrott begås av män.
Igår såg jag reprisen av den fiktiva berättelsen Kungamordet, som både innehåller en hustrumisshandlande f d minister och en invandrad familj vars släktingar kräver att dottern skall giftas bort i hemlandet och sedan försöker dränka henne för att de anser att hon är en hora, av den enkla anledningen att hon har ett arbete. Men det är ju, som jag tidigare konstaterat i bloggen, fiktion. I just det här fallet.
Igår läste jag nämligen också om kvinnan i Uppsala som varit försvunnen sedan nyårsafton. Hennes man sedan något år tillbaka hade redan hunnit bli anmäld flera gånger för kvinnofridskränkning, men anmälan hade tagits tillbaka. Nu har han erkänt att han varit närvarande när kvinnan dödats men att det var en olyckshändelse. Trots olyckan så har han sedan tagit en kusin till hjälp för att gömma sin fru och sin dotters mor i skogen. Han mår dåligt, det har varit en jobbig situation för honom säger advokaten.
Igår läste jag också om företagsledaren från Askersund som tidigare dömts för och nu åter står åtalad för att ha misshandlat en kvinna han haft en relation med. Kvinnan råkar sedan av någon outgrundlig anledning hittas svårt skadad i ett dike när hon och mannen, enligt honom, är ute och letar efter en bortsprungen hund.
Bättre gick det för kvinnan som blev knivhuggen av sin man men överlevde.
Är det någon som på fullt allvar tror att det bredvid Brå:s statistik förekommer att kvinnor förföljer, misshandlar och mördar sina män/exmän i samma utsträckning som tvärtom? Men att vi aldrig får höra om detta? Nej, trodde väl det.
I stället för att kritisera att mäns våld mot kvinnor lyfts i media borde kritikerna, om de verkligen vill förändra det sätt vi bemöts på p g a kön, jobba för att förändra könsrollerna.

Inga kommentarer: