onsdag 19 maj 2010

Det ser mörkt ut för Thailand

Det verkar slut på tålamodet med demonstrationerna i Bangkok. Många svenska bloggare har ropat om att Thailand är en militärdiktatur. Det är i så fall världens enda militärdiktatur där militären tillåter stora demonstationer på gatorna i två månader. Vilken annan militärdiktatur som helst skulle slagit tillbaka direkt, som vi till exempel kunde se i Burma för inte så länge sedan.

Dock, militären har stort inflytande i thailändsk politik. Och regeringen har stort inflytande över vilka militära ledare som tillsätts. Om detta har den egentliga kampen om nyval stått. Vem skall bestämma vilka som utses till höga militära poster i höst? Regeringen Abhisit eller en regering bestående av Thaksin-trogna.

Denne Thaksin Shinawatra. Som plötsligt gapar om FN-stöd. Han som tidigare, efter kritik från människorättsorganisationer för att han utomrättsligt rensat ut (= låtit mörda) knarklangare, lät meddela att FN är "inte hans far". Den nyliberale Thaksin som helt plötsligt är vissa västerländska vänstermänniskors kelgris. Jo, han genomförde reformprogram för de fattiga; men i vilket syfte? For the goodness of his heart? Knappast. Thaksin är och förblir en nyliberal populist som skott sig på bekostnad av det thailändska folket. Och som gärna vill tillbaka till Thailand och makten.

Faktum är ju att sittande regering mött de flesta av rödskjortornas krav. Det blir nyval, ett år i förväg. Parlamentet upplöses om fyra månader. Men kärntruppen bland rödskjortorna ger sig inte. Understödda av den landsflyktige Thaksin och hans miljarder vill dom ha nyval nu direkt, så att Thaksinvänliga partier kan vinna valet. Vilket dom ju alltid gör. Därmed skulle också Thaksins återtåg kunna påbörjas.

Detta scenario skulle givetvis få fart på de ultranationalistiska och rojalistiska gulskjortorna. De som anser att landsbygdsbefolkningen inte skall få rösta, eftersom dom röstar på partier som underlättar deras vardag, eller åtminstone lovar att göra det. Och som därmed ger gulskjortornas gamla ledare en match om makten.

Någon lösning för Thailand tycks inte synas...

Har tidigare bloggat om ämnet, bland annat här och här. Eller sök på Thaksin på bloggen.

Inga kommentarer: