lördag 8 maj 2010

Storstadsfientliga DN

Knappt hade jag hunnit skriva förra inlägget innan jag läste Eva Franchells ledarkrönika i Aftonbladet. Hon ifrågasätter Dagens Nyheters ledarsidas tal om att de Rödgrönas förslag om skattehöjningar för personer som tjänar över 40 000 kronor och för folk som bor i hus på attraktiva platser skulle vara storstadsfientligt. Men det är klart att politiker som inte ser längre än till sina egna kompisar tror att de 164 000 som skulle drabbas utgör någon slags majoritet.

I själva verket, skriver Franchell, finns det 1 981 263 människor till i Stockholms län, som inte tjänar några 40 000 kr i månaden. De som tjänar över 40 000 utgör alltså inte ens åtta procent av länets befolkning. Inte heller bor någon majoritet i stora villor på fina adresser. De flesta bor i tvåor och treor.

Nej, det är nog snarare skattesänkningar för de rika och bidrag till dessas städning som är storstadsfientligt. Den som verkligen brydde sig om människorna i Stockholm, inte bara sina grannar i Äppelviken o dyl, skulle välkomna en omfördelning av våra allmänna pengar och nog tycka att det var rätt OK att de som har pengar nog att betala insatsen för en sexmiljonervilla i Bromma har råd att bidra lite mer än de invandrade kvinnor som städar dessa villor.

Inga kommentarer: