lördag 15 maj 2010

Lesbisk? Nä, då får du gå till flatortopeden!

Idag skriver Svenska Dagbladet en kort notis om att DO stämt Stockholms läns landsting för att en vårdcentral nekat en lesbisk kvinna vård på grund av att hon är just lesbisk. Nej, så skriver ju inte Svenskan utan man vrider det så att läsaren skall tycka till om att kvinnan blivit kränkt över att hennes vårdcentral hänvisat henne till Södersjukhusets mottagning för lesbiska och bisexuella kvinnor när hon ville bli utredd för barnlöshet.

Får då påminna om att det inom vården är förbjudet att diskriminera någon på grund av sexuell läggning. Kvinnor som kommer in till en vårdcentral för att få hjälp med barnlöshet skall alltså behandlas lika. Behandlingen är den samma för hetero- och homosexuella och skall ges oavsett könet på ens partner. Dessutom, det torde inte vara svårare, utan snarare lättare att få homosexuella kvinnor gravida med fertilitetsbehandling, eftersom de till skillnad mot de vårdsökande heterosexuella kvinnorna mer sällan lär ha medicinska svårigheter att bli med barn.

Ändå har vårdcentralen uppgivit att det är så komplicerat med lesbiska kvinnor att dom inte kan ta emot henne. Undrar om dom tillämpar samma tankesätt om en lesbisk kvinna kommer in med en stukad fot. - Nej, det är så komplicerat med lesbiska, du får söka någonstans där det finns lesbisk ortopedkompetens.

Inga kommentarer: