lördag 8 maj 2010

RUT-avdrag på bordellen?

Camilla Lindberg (FP) vill avskaffa sexköpslagen och legalisera bordeller. Då tror hon att de prostituerade, som självklart inte utsatts för trafficking, skall få det bättre. Frågan är om man inte kan inför RUT-avdrag för sextjänster på en gång! Argumenten för RUT har ju hela tiden varit att man vill rensa i sektorn och skapa vita tjänster. Vissa fackförbund har argumenterat för att nu skall städsektorn bli ren från taskiga arbetsgivare utan kollektivavtal.

Precis som med städtjänsterna ställer jag mig dock lite frågande till tillsynen av att Arbetsmiljölagen följs. Kommer regionala skyddsombud att ha tillgång till bordellerna och när som helst kunna knacka på för att se till så att där inte finns några fysiska och psykosociala risker i arbetet? (Jag är ju av uppfattningen att själva arbetsuppgifterna är en enda stor risk för ens mentala välmående, men det är ju jag det, med mina moraliska hook-ups.)

Här kan man läsa lite om hur det kan fungera på bordeller i Sverige och Australien. 450 kunder på fyrtio dagar. Sådant kanske skulle begränsas i Folkpartiets bordeller? Hur många kunder om dagen tycker Lindberg är en OK arbetsbörda? Hur många anala samlag per dag är förenligt med en god arbetsmiljö? Kan skyddsombudet gå in och stoppa ett samlag om det föreligger risk för skada?

Annars kan man ju ta del av de arbetsmiljöregler som gäller på Sydneys statsreglerade bordeller. De berättar ganska tydligt vad arbetet handlar om. Där finns varningar för att man kan halka på kladdiga golv, där finns krav på att de prostituerade skall gå kurser i konfliktlösning, då konflikter ofta uppstår i deras jobb. (Betänk att de arbetande är nakna när de skall lösa konflikter i jobbet.) Varningar utfärdas om att kroppsvätskor kan innehålla farliga substanser, att fistfucking kan 'seriously damage your colon' osv. För nyanställda finns särskilda tips som skall värna om en god arbetsmiljö:

- Respektera kunden så länge han inte är väldigt oartig.
- Transaktionen är värdefull för båda parter.
- Du förtjänar så mycket respekt för ditt karriärval som någon annan.

Är detta vad vi kan förvänta oss vid en borgerlig valseger, eller är Camilla Lindberg åter ute på en egen seglats?

6 kommentarer:

nyaflickrummet sa...

Det är bara ännu en vi och dom fråga. För hur bra det än hävdas vara så gäller det ju alltid någon annan det ska va bra för. Trött blir jag. Tack för att du orkar skriva om det. Förespråkarna tycks ju vara outtröttliga i argument.

nyaflickrummet sa...

Det är bara ännu en vi och dom fråga. För hur bra det än hävdas vara så gäller det ju alltid någon annan det ska va bra för. Trött blir jag. Tack för att du orkar skriva om det. Förespråkarna tycks ju vara outtröttliga i argument.

Rabiatfeminism sa...

Jag har just varit inne på Fi Västra Götalands blogg och kommenterat detta. Det är intressant att när någon tar upp just det, att skulle du själv vilja bli anvisad ett sådant jobb av Arbetsförmedlingen, då blir man idiotförklarad. Sådana argument får man inte använda. Nej, tro fan det, eftersom det sticker hål på bordellförespråkarnas egna argument. De motsäger nämligen sig själva. Å ena sidan är prostitution en tjänst bland alla andra tjänster inom tjänstesektorn. Men Af skulle av någon anledning inte anvisa jobb inom just denna del av sektorn. Man undrar varför.

nyaflickrummet sa...

Anfall är bästa försvar, eller hur ska man ta sig ur något idiotiskt utan att idiotförklara själv först. Klart det är så. Kanske inte direkt, men så småningom, när det blivit mer accepterat som "vilket jobb som helst". Ibland vill jag bara gnugga ögonen och upptäcka att jag är på 2000-talet igen när jag ser vissa debattämnen.

Rabiatfeminism sa...

Flickrummet,
Ja, ibland undrar man verkligen vilket århundrade man lever i. Och tänk om dessa som upprepar att "självklart kommer man inte behöva söka jobb där" kunde förklara varför. Vad är det med sexförsäljning som skiljer sig från RUT-tjänster som gör att det ena undantas från Af:s hänvisning till arbeten?

Med anledning av att anonyma vill kommentera här så hänvisar jag till kommentarsreglerna som ni scrollar förbi när ni skriver era inlägg.

FumikoFem sa...

Ja detta är så tröttsamt, en blir anklagad för att vara "sexmoralist!" medan prostitutionsköp-förespråkarna visar på det som dom anklagar oss för.
Vidare anklagas en för att ha en svartvit syn, precis som dom själva visar när dom resonerar så svartvitt när det handlar om fritt val och hur det ser ut för så många som prostituerar sig. När en själv talar om hur det för många handlar om överlevnad och tvång så rationaliseras detta bort och alla möjliga ursäkter kommer fram :(

För att inte tala om deras avfärdande attityd när det handlar om könskonservatism, som deras förespråkande faktiskt hjälper till att upprätthålla.