måndag 17 maj 2010

Mc Donalds, om centerpartisterna får välja

Mc Donalds måste vara CUF:s (Centerns Ungdomsförbund) drömarbetsgivare! Motbilder skriver om detta på ett rätt kul sätt. Eller om det är tragiskt.

För visst. Låt oss göra som CUF föreslår och ta bort lagen om anställningsskydd (LAS) och fucka facket 4ever. Det kommer leda till följande:

Ingen ung människa på Mc D kan klaga över att dom tvingas jobba gratis utan att löpa risken att direkt förlora sitt jobb. Inte för att LAS skyddar dem helt och fullt idag men att ta bort lagen innebär också noll anställningsskydd. Alla som arbetsgivaren finner misshagliga åker ut. Då de inte har något fack att gå till, eftersom Centerpartisterna avskaffat även detta, så får 18-åringarna använda de pengar Mc D inte betalat dem för att hyra sig en advokat. Kostar väl ca 2 000 kr i timmen, om dom har tur. Sedan kan advokaten göra som i USA, stämma Mc D på miljoner kronor. Eller inte. För någon sådan praxis har vi inte i Sverige, inte heller om vi avskaffat facket och LAS.

Alltså, Centerpartisterna vill att unga skall jobba helt utan anställningskydd, helt utsatta för företagets vinstintressen och godtycke. Säger chefen åt dig att stämpla ut och gå och sätta dig i personalrummet och läsa en tidning tills du får stämpla in igen, då gör du det. Om chefen drar av timmar från din tidrapport så du förlorar en intjänad tusenlapp i månaden klagar du inte. För du har ingen att klaga till.

Det kan vara bra att veta att även moderpartiet, Centerpartiet, vill ta bort LAS.
Uppdatering: Läs och njut!

2 kommentarer:

Ulla Wennberg sa...

Tack för din utmärkta sammanfattning! Ena dottern jobbade en månad på McDonalds efter studenten (längre stod hon inte ut). Eftersom hon inte gillar hamburgare tog hon med sig matlåda till lunch, men när lönen kom hade dom ändå dragit av för lunch. Hon vågade/orkade inte bråka. Sen fick hon jobb på Pressbyrån, de var faktiskt något bättre.

Rabiatfeminism sa...

Ulla,
Ja, det är skamligt att ge unga en sådan bild av arbetslivet. Som om man inte var värd schyssta villkor och den lön man jobbat in bara för att man är ung!