onsdag 19 maj 2010

Victoria Bernadotte tar efter Henrik VIII

För 477 år sedan valde Henrik VIII av England att bryta med katolska kyrkan. Den engelske kungen blev kär i den adliga Anne Boleyn och ville annulera sitt äktenskap med Katarina av Aragonien. Då påven Klemens VII och katolska kyrkan sa nej valde Henrik att trotsa dem och ändå gifta sig med Anne år 1533. Något som godkändes av ärkebiskopen i efterhand varpå både han och Henrik bannlystes.

Nu ägnar sig inte den protestantiska kyrkan åt bannlysning men än idag så förväntas det svenska kungahuset vara protestanter. De får enligt grundlagen inte välja någon annan religion. Nu visar det sig dock att den blivande statschefen, nuvarande kronprinsessan i Sverige antas trotsa kyrkan och ärkebiskopen och hela den svenska vigselordning som rått sedan Medeltiden. Victoria Bernadotte, som kommer bli Victoria I av Sverige om vi inte har turen att avskaffa monarkin innan dess, vill ledas till altaret av sin far. Ärkesbiskop Anders Wejryd, som tvingas förrätta vigseln, har förklarat för henne att detta strider mot svensk kyrklig tradition och att symboliken i att ledas fram till sin nye ägare (så sa kanske inte ärkebiskopen) inte är så modern, och framförallt inte så svensk.

Hovet låter meddela att det skiter dom i, att Victoria gör som hon önskar. Victoria tycker nämligen inte att det räcker att både hennes far och regeringen måst godkänna Daniel innan förlovningen utan hon vill att kungen/pappa ännu en gång skall bekräfta att hon som vuxen kvinna gifter sig med den hon valt själv trots att denne är en vanlig gymägare från Ockelbo. (Vi talar ju om kvinnan som blev störd av att hennes blivande make sa 'du' till henne inför en journalist häromdagen. I kungafamiljen tilltalar man nämligen aldrig varandra med 'du' offentligt.)

Den blivande statschefen väljer alltså att trotsa kyrkans ordning till förmån för Hollywood-ordningen och låter sig överlämnas av pappa. Vilket man skulle kunna leva med om det var Bettan från Hökarängen som gifte sig. Och egentligen hade det kunnat varit uppfriskande om hon i stället valt att modernisera vigselakten. För Victoria är inte vem som helst, hon är en förebild för många andra unga kvinnor och hennes val kommer försvåra för präster som senare ställs inför par som vill ha sina bröllop så lika prinsessans som möjligt. Att den blivande statschefen medvetet bidrar till en sådan amerikanisering med doft av Medeltiden är anmärkningsvärt.

Jag tycker faktiskt att Victoria är dum i huvudet. På riktigt, som min väninna T brukar säga. Här har hon möjlighet att visa att hon är dotter till en kung med valspråket 'För Sverige i tiden.' Göra något nytt, som faktiskt Henrik VIII vid reformationen. Här kan hon visa att hon faktiskt själv valt sin prins. I stället väljer hon att ytterligare spä på bilden av att hon aldrig någonsin skulle fått sin Daniel om inte pappa gett sitt godkännande. Det är förnedrande både mot henne själv och mot den hon säger sig älska. Det var banne mig mer guts i Henrik VIII.

4 kommentarer:

DLM sa...

Här har vi en blivande statschef som uppenbarligen inte har lyckats lärt sig grundlagen. Är man inte diskvalificerad som statschef då??? DLM

Rabiatfeminism sa...

Nja, det där med att gå in tillsammans står tydligen inte i kyrkans regler utan är mer en självklarhet om man är kristen i Sverige. För alla utom den blivande statschefen då.

Louise sa...

Exakt på pricken vad jag tycker. I debatten ska får man inte heller glömma att det skattebetalarna som står för bröllopskalaset. Är det då inte så att Victoria ännu mer förbinder sig att faktiskt göra som svensk tradition påbjuder (oavsett vad man tycker om brudöverlämning). Victoria är dum i huvudet - på riktigt. Hon fattar inte vidden av sitt val och hon fattar definitivt inte att detta är ytterligare en spik i kistan för monarkin. Man skulle ju önska sig en smidig blivade statschef. Men, men man kan ju alltid hoppas på att allt fler inser vilken idioti det är med monarki.

Rabiatfeminism sa...

Jo,
Har läst åtskilliga inlägg idag där folk ger uttryck för just detta. Att dom inte längre kan stå för en monarki som är så bakåtsträvande att t o m kyrkan framstår som moderna. Någon irländsk tidning skrev om det osannolika att svenska feminister gör gemensam sak med kyrkan. Ur ett irländskt perspektiv måste det vara helt sanslöst konstigt. Å andra sidan är ju Irland en republik, the lucky lucky bastards.