torsdag 27 maj 2010

Unga är också människor!

Det tål att påpekas nu när Centerpartiet (C) och Folkpartiet (FP) gör allt för att skrämma bort sina unga väljare inför valet. Folkpartiledaren Jan Björklund har fått för sig att man skall ge unga halva "vuxenlönen". I Björklunds och Folkpartiets värld är man ung tills man fyller 23 år.

Alliansfritt Sverige (ja, tack!) ställer några relevanta frågor i samband med detta förslag.

Själv tänker jag lite kring vad Björklund menar är en vuxenlön. I kollektivavtalen finns ofta minimilöner för personer som fyllt 18, 20 eller 24. Dessa minimilöner betalas inte sällan även till äldre personer än så. Hur höga minimilönerna är varierar beroende på avtalsområde. Facken har nämligen haft olika inställning i avtalsförhandlingarna. HTF tyckte t ex att höjda minimilöner var viktigt eftersom många av våra (många kvinnliga lågavlönade) medlemmar låg på lägstlön. Sif däremot hade annat fokus för sina (många manliga högavlönade) medlemmar. I Unionen finns det därför avtal med minimilöner som varierar mellan säg 13 000 och 17 000, där minimilönerna inte sällan är lite högre på HTF:s gamla avtalsområden. (Vet dock inte hur det ser ut efter den pågående avtalsrörelsen.)

Men säg att vuxenlönen, d v s den lön man har när man varit ute ett tag på arbetsmarknaden ligger strax över 20 000 i snitt inom Unionens avtalsområden (som ju är största facket på det privata området). Då vill alltså Björklund halvera denna lön. Dryga 10 000 kr i månaden skall alltså 22-åringen ha för sitt heltidsjobb. Det går ju snabbt att räkna ut hur länge knappt 7 000 kr netto räcker till hyra, mat, kläder, busskort och ev försörjning av familj. Det vet om inte annat varje student utan rika föräldrar.

Jag vet inte om Björklund och Folkpartiet alls tänkt på vad som sker när dessa unga fyller 23. Skall det finnas en tvingande regel att genast höja dennes lön med 10 000 kr då? Eller kommer vi få en massarbetslöshet bland 23-åringar?

Ja, jag vet inte riktigt hur Björklund och Folkpartiet tänkt, om alls. Kanske är det bara ännu ett av otaliga populistiska röstraggninsförsök, kanske bottnar det i Folkpartistisk ideologi och människosyn. Som inte längre känns så liberal, om man nu skall räkna in individuella rättigheter, som den att slippa bli särbehandlad och missgynnad p g a sin ålder, bland liberala värden.

Inga kommentarer: