CNN-faktorn. När hemmaopinionen styr sin stats aktiviteter på bortaplan. Begreppet lär ha myntats i samband med USA:s s k humanitära intervention i Somalia 1992 - Operation Restore Hope. CNN (och andra kanaler) visade bilder på döende människor i södra Somalia och det amerikanska folket ropade på handling. Något måste göras. George Bush d ä såg ett tillfälle att stärka hemmaopinionen och satte in styrkor i Somalia för att återupprätta de stackars somaliernas hopp genom att förse dem med mat och andra förnödenheter. Det var bara det att rebellerna i Somalia inte var med på tåget utan började döda amerikaner inför CNN:s kameror. Plötsligt vände opinionen där hemma i USA, infödingarna dödade ju amerikaner som kommit för att rädda dem! Rop på återdragande, vilket president Bush åter hörsammade och lämnade somalierna att restaurera sitt hopp på egen hand i sitt av inbördeskrig härjade land.
Sedan dess har CNN-faktorn blivit ett begrepp i debatten om humanitära interventioner. Frågan är om vi har att vänta oss något liknande här i Sverige i framtiden. Det har nämligen beslutats att de svenska styrkorna i Afghanistan skall trappa upp sin militära närvaro, inte bara genom att värna civilbefolkningen utan också genom att direkt delta i den afghanska arméns kamp mot drogkarteller och kriminella element. En sakkunnig varnade i TV i veckan som gick för att den svenska styrkan knappast har tillräcklig erfarenhet för sådana uppdrag. Vi kan alltså räkna med att det blir fler än inhemska tolkar som stryker med framöver.
Det har varit mycket tyst i medierna om denna militära upptrappning förutom inslaget i Aktuellt i veckan. Peter Kadhammar har skrivit en krönika i Aftonbladet, som inte ens nådde ut på deras web. Enskilda bloggare frågar sig vad vi gör i Afghanistan.
Och hur villiga blir svenska folket att vara med och betala en insats om TV börjar sända bilder på svenska soldater som fraktas hem i kistor prydda med den svenska flaggan? Hur mycket känner vi för det afghanska folket, hur mycket tror vi på att vår insats kommer göra skillnad? Och hur kommer Tomhyls... förlåt... försvarsminister Tolgfors att motivera dessa insatser om han får en hemmaopinion emot sig, som vill veta vad som berättigar att svenskar dör i ett krig som vi inte ens varit med om att starta?
Idag verkar det emellertid som om svenska medier skiter fullständigt i att Sverige krigar i Afghanistan. Frågan är vad som skall till för att det skall börja uppmärksammas mer, och om vi kommer kunna se en svensk Svt-faktor framöver?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar