torsdag 12 november 2009

*Stör ej, läsning pågår*


"När jag nu sitter och tänker tillbaka på alltsammans, så tror jag inte det är verklighet - så tror jag inte, att det någonstädes långt nere i Sörmland finns en bondgård, där jag tillbringat en strävsam och lång månad, uppfylld av arbete och mödor - så tror jag inte, att där alltjämt rör sig samma människor i samma tunga, aldrig slutande tramp, i samma hårda, eviga knog, där en härlig och hel vilans dag aldrig lyser upp och lättar, där den ena dagen är den andra så fullkomligt lik, att man knappt förr sitt liv kan skilja dem åt i minnet."

Idag slutade jag på jobbet. Med mig fick jag blomster, böcker och välgångsönskningar. De som känner mig sen tiden på HTF vet förmodligen min inställning till hushållsnära tjänster. Idag fick jag urboken i denna debatt. Ester Blenda Nordströms En piga bland pigor från 1915. Boken har vandrat en långt väg via chefens morbror, via källare och vindar, prissatts av en doktor (i vad förtäljer inte historien) till fem kronor. För mig är boken definitivt mer värdefull än så. Förmodligen går den bara att få tag på på biblioteket, där dom säkert får hämta upp den ur nån dammig källare.

Hej på ett tag!

2 kommentarer:

Ulla Wennberg sa...

Hon gjorde en wallraff långt innan denne ens var född! Jag hade turen att kunna läsa denna bok som barn, på landet fanns ett jättebibliotek av högt och lågt (deckare, Olle Hedberg, gamla flickböcker från 1800talet, osv) som jag o mina kusiner slukade både när det regnade och när solen sken. E B Nordström har för övrigt också skrivit om sina upplevelser i Kamchatka! En häftig dam!

Rabiatfeminism sa...

Ja, jag blev så himla glad över boken. När jag läst den kommer den få stå i bokhyllan bredvid Kerstin Fredholms Fint hemma, där jag första gången hörde talas om Ester Blenda Nordström. Hundra år av pighistoria.