söndag 22 juni 2008

Övervakning och angiveri

Övervakning och angiveri är intet nytt. Nu har Centerpartiet ringt upp chefen till en kritisk bloggare. Detta är dock intet nytt bland Högeralliansens partier. Jag minns den gången då jag och en kollega undertecknat en artikel som var kritisk mot Folkpartiets integrationspolitik. Artikeln var undertecknad av en rad forskare, akademiker, författare och andra som deltagit i en föreläsningsserie om rasismer i Europa. Vi var alla öppna med var vi jobbade. Samma dag som artikeln publicerades i DN satt en rad Folkpartister och mejlade/ringde runt till undertecknarnas generaldirektörer, chefer och förbundsordföranden. Vår dåvarande förbundsordförande förklarade att det stod mig och kollegan fritt att yttra oss. Integrationsverkets dåvarande generaldirektör, nu högerns miljöminister, var tydligen inte lika öppet stöttande mot sina anställda som undertecknat artikeln.

Ja, vad skall man säga. Riksdagsledamöter som gråter och rättar in sig i ledet efter att ha läxats upp av partiledaren, anställda som ringer runt till bloggares chefer, partimedlemmar som kartlägger och kontaktar debattörers arbetsgivare... Det är minsann en regering som sätter frihet högt det här.

Nä, som vi sa till våra chockade utländska företeelser d v s gästerna från Norge i helgen, vi får väl söka politisk asyl i vårt västra grannland. När dom fick klart för sig att riksdagen röstat igenom en lag om övervakning av medborgare utan att brottsmisstanke föreligger såg dom ut som fågelholkar. Det hade dom förmodligen inte väntat sig, ens av Söte Bror.

Inga kommentarer: