onsdag 18 juni 2008

Liberala värden

I min värld har liberalism varit starkt förenat med frihet och rättigheter för individen och inte med överstatlighet. Idag kommer vi förmodligen få se massor av människor som kallar sig själva liberaler rösta genom ett lagförslag som ger staten rätt att ånga upp och läsa medborgarnas brev. Emot detta förslag är bl a Socialdemokrater och vänsterpartister. Det är verkligen uppånervända världen, det här.

Liberalerna ovan brukar dessutom förespråka personval och en del av dem har kryssats in i Riksdagen enligt just detta system. Undrar om Fredrick Federleys väljare hösten 2010 kommer att sätta ett kryss där vid hans namn igen om han idag, som kan förmodas, röstar som Maud sagt åt honom att göra.

Riksdagsledamöter i Sverige är personligen valda och ansvarar själva för vilken knapp de trycker på i Riksdagen. Att ikväll skylla ett "ja" till ny FRA-lag på att man vill vara lojal mot partiet eller regeringen är alltså en dålig undanflykt. Det är dessutom en tydlig markering för att man egentligen varken tror på personval eller liberalism.

Ännu allvarligare är att vid ett ja förändras samhället ytterligare. Hädanefter kommer vi alla att vara påminda om att det vi skriver till våra vänner utomlands, och det dom skriver till oss, faktiskt enligt svensk lag kan läsas av staten eller "säljas" till andra stater. Vad som är liberalt med att alltid behöva tänka sig för innan man talar eller skriver, begriper inte jag.

Inga kommentarer: