söndag 29 juni 2008

Zaluuchuud Hotel


Laat mig beraetta om Zaluuchuud Hotel, vid vars dator jag just nu befinner mig. Denna dator aer fraan 1990-talet och saknar USB-portar saa bild faar jag laegga in senare, naer vi funnit ett nytt internetcafe. Det gamla har naemligen problem med brandvaeggen vilket innebaer att paa en timmes surfande faar man klicka bort popups 1 gaang i sekunden. Och betala fullt pris.

Naa, aater till detta hotell, fraan en svunnen Sovjetera. Naer vi anlaende i onsdags morse visade det sig att det blivit fel i bokningen. Tydligen hade Luya bokat fraan torsdagen. Vi har vaeldigt svaart att tro att hotellet aer fullbokat men trots detta fick vi flytta till ett annat hotell foersta natten. Kanske foer att markera att man inte skulle komma haer och tro att det gick att vara flexibel. Det kostade 70 dollar/natten och detta har vi foerhandlat ner till under 60 dollar natten saa foer att spara pengar braakade vi inte och flyttade tillbaka hit paa torsdagen.

Lille mannen har bott haer vid flera av sina vistelser i UB och tycker det aer ett helt OK hotell. Han boerjar ombestaemma sig. Bl a efter dagens frukost. Det har naemligen visat sig att Zaluuchuud Hotel foermodligen kvalar in paa 5-i-topp-listan oever vaerldens saemsta hotellfrukostar. Det som serveras aer

Skrattande kons ost

Aeppeljuice (har man tur utoekas detta till apelsinjuice)

Korv mest bestaaende av fett

Icke vaendstekta aegg

Leverkorv

Marmelad

Torrt broed

Nescafe med pulvermjoelk (vilket man faktiskt skall anvaenda haer p g a risken att utveckla laktosintolerans p g a konstiga bakterier i mjoelken)

Tungt parfymerat te

Margarin

Till frukost aeter jag en rostad torr macka med skrattande kons ost blandad med jordgubbsmarmelad (oroar mig foer att vi idag aat sista paketet marmelad). Till detta kaffe med mjoelkpulver.

Hotel Neptun i Dubrovnik kaenns oerhoert laangt borta. De ligger naemligen paa min topp-5-lista.

Sen har vi hotellrummet. Det aer en svit med utsikt oever en bakgaard som faar Liljas gaard i Lilja 4-ever att kaennas mysig. Paa denna gaard saag vi i morse tvaa skator rycka en katt i svansen och skratta haecklande aat honom/henne. Vi var mest foervaanade oever att det fanns en katt daer. Bat-Erdene har naemligen sagt att "we don't keep this kind of animal in Mongolia" och lille mannen svaer paa att han aldrig sett en katt haer.

Saengarna aer haardare aen baeddarna i en ger. Naestan saa man oenskar att man haft kvar sina tappade kilon, daer man kaennar madrassen moeta revbenen. Kanske aer det mjukare att sova paa heltaekningsmattan.

Duschen aer ett kapitel foer sig, men det aer man ju van vid fraan vistelser i utlandet. Nog finns det power i den men bara en straale. Bra foer haartvaett dock. Daeremot faar man duscha i moerker om man inte vill bli doev av den vraalande flaekten daer inne som laater ungefaer som en helikopter haaller paa att landa. Chop-chop-chop.

Kontakterna aer tvaa paa rummet, varav en fungerar hjaelpligt att ladda mobiler, kameror och datorer i. Med tanke paa att vi har tvaa kameror, tre mobiler och tvaa datorer saa blir det lite traangt om saligheten paa naetterna.

Jag tror att Zaluuchuud Hotel har spelat ut sin roll i vaara liv efter denna vistelse. Det blir nog att omvaerdera hotellmarknaden i Ulaanbaatar. Vilket ju inte aer saa konstigt med tanke paa att stan vaexer som den goer. Eller saa investerar vi i ett par laegenheter haer och hyr ut dem. Detta er ett tips. Foer oavsett hur valet gaar idag saa kommer utvecklingen knappast att stanna av.

Inga kommentarer: