onsdag 9 juni 2010

Den hycklande arbetsmarknadsministern

Ministern som av rent ideologiska skäl lagt ner Arbetslivsinstitutet och svårt sargat Arbetsmiljöverket är chockad över Maciej Zarembas mobbningsartiklar i DN och tycker att svenska arbetsgivare måste bli bättre på arbetsmiljö.

Det är här jag får lust att gå ut på balkongen och skrika rakt ut i fem minuter:

SKÄMMES TA MIG FAN, SVEN-OTTO LITTORIN!!!

Hur klarar du att se dig själv i spegeln på morgonen? (Och då syftar jag inte på det där fåniga skägget.) Är du helt enkelt för okunnig och aningslös för att se sambanden? Ja, så är det nog. När man agerar helt utifrån ideologi och vägrar lyssna på experter och remissinstanser så blir det ju ofta fel. Ni i regeringen vill ha färre krav på företag. Företag är ofta arbetsgivare. Det kan inte komma som någon nyhet att om ni ställer lägre krav på arbetsgivarna och monterar ner dem som bevakar att arbetsmiljölagarna följs behöver arbetsgivarna göra mindre för sina anställda, som i Zarembas artiklar. Om ni dessutom lagt ner det främsta forskningsinstitutet i världen, helt unikt, så finns ingen samlad kunskap om arbetsmarknaden. Att då komma och oja sig och tycka att man borde ställa högre krav på arbetsgivare är rena tramset. Det var precis det här ni ville!

Hyckleriet hos Alliansregeringen vet inga gränser.

5 kommentarer:

meta sa...

Oj, vad jag håller med dig. Det var precis min tanke när jag läste om eländet.

Jag skäms för att tillhöra samma generation som Littorin, Borg och Reinfelt. De där som åkte räkmacka rakt in i politiken och fortfarande inte sett och förstått hur det är hos Verklighetens Folk på riktigt.

Rabiatfeminism sa...

Nej men som använder begreppet "vanligt folk" i varenda mening. Man vill bara slå dom med nåt hårt när man hör det...

meta sa...

mjo, eller tvinga dem till ett liv i förorten som arbetslös eller sjukskriven - under minst ett år!

Ulla Wennberg sa...

Bra skrivet!
Men jag blev också irriterad på att Zaremba i chatten efter artikelserien skyller på lagen om anställningsskydd som en anledning till mobbningen. Orsaken skulle vara att folk stannar för länge på ställen där de inte har det bra. Fast det beror väl inte på LAS? utan snarare på brist på andra jobb att söka...

Rabiatfeminism sa...

Man skall komma ihåg att Zaremba är starkt fackfientlig. Det han förespråkar, med jurister som skall driva ärenden för anställda, är knappast något att sträva efter. Men skulle säkert passa vissa politiska grupper på högerkanten som hand i handske. (För dom fattar inte hur smidigt det flyter på svensk arbetsmarknad idag för det stora flertalet, inkl arbetsvivarna, tack vare LAS, MBL, facken och kollektivavtalen.)