måndag 14 juni 2010

Åklagartragedi

Jourhavande åklagaren Christer Ström i Malmö rubricerar stadens senaste kvinnomord som "familjetragedi". Hänvisa mig gärna till rätt paragraf i Brottsbalken så jag kan läsa om hur lagen hanterar brottet familjetragedi, för det har jag uppenbarligen missat.

Skall åklagaren inför rätten senare försöka få mannen fälld för orsakande av familjetragedi?

2 kommentarer:

folkilsk sa...

Våld inom familjer anser jag alltid vara en tragedi. Det är väl ingen som påstått att Familjetragedi skulle föreställa en brottsrubricering för händelsen heller...?

/Johanna - Liberalfeminist (ibland också rabiat)

Rabiatfeminism sa...

Att inte kalla det för vad det är (dråp/mord/vållande till annans död) utan använda en omskrivning för brottet genom att antyda att det skulle vara mer tragiskt än andra mord/dråp/brott bara för att det är en man som mördat/dräpt/dödat sin partner... Det tycker jag är illa. Särskilt om man är åklagare.

All död är tragisk om den sker för tidigt eller genom att någon annan bestämmer över när man skall dö. Däremot förstår jag inte varför rättsväsendet aldrig säger 'det är en tragedi' om ett fyllo hugger ihjäl ett annat fyllo under ett fyllebråk. Eller 'det var en kompistragedi' om en tonåring stryper sin kompis. Tragedi är det bara när män mördar sina fruar/sambos och det sägs som om det vore förmildrande, ett crime passionnel. Att blunda för att detta begrepp bara används i dessa fall känns lite konstigt.

Säg som det är istället. En man misstänks för mord på en kvinna.