tisdag 8 juni 2010

Med SVT tillbaka till taylorismen

SVT har gjort stort nummer av en mätning av internettrafiken på Banverket. Både i gårdagens Rapport och i morgonens TV-soffa med en uppbragd KG Berglund. När trafiken på järnvägarna stod still i vintras surfade personalen på Banverket på Internet, särskilt Facebook. Flera timmar om dagen satt dom, enligt SVT, och knappade på nätet i stället för att skotta snö. Bara att SVT förmodligen, medvetet så klart, tolkar resultatet av undersökningen fel.

1. Det är knappast den personal som skottar snö från banvallar som suttit med Facebook öppet på jobbet. Istället lär det vara tjänstemän med tillgång till dator och Internet i jobbet. Varför SVT visar bilder på snöiga banvallar samtidigt som dom påstår att Banverkets personal inte skött sitt jobb kan vi bara gissa oss till. De vill väl väcka folklig vrede, antar jag. Det verkar ju vara SVT:s uppgift att använda våra licenspengar till detta och till kungafjäsk.

2. Att man har Facebook öppet hela dagen innebär inte att man sitter och pratar med sina privata vänner under hela denna tid. Istället har man det öppet och kollar ibland, tar små mikropauser, skriver en liten rad till en kompis, kollega eller någon annan i sitt nätverk. Eller uppdaterar sig om vad som händer i omvärlden. (Förr la man patiens, idag interagerar man med andra.)

3. Facebook handlar inte bara om vad man skall göra i helgen och vad man gör på sin fritid. Det är ett forum där man utbyter information och bedriver samhällsbevakning. Som tjänsteman på Banverket kan jag till exempel mycket väl tänka mig att det är bra att hålla sig uppdaterad om hur personer i ens nätverk upplever snökaoset som det som drabbade er i vintras. (Själv befann jag mig ju i Thailand då.)

4. Alla som brukar kolla sin jobbmejl på ledig tid räcker upp en hand. Alla som tänker på jobbet när dom inte är på kontoret räcker upp en hand! Sluta genast med det! Det kommer nämligen dröja tills en arbetsgivare väljer att undersöka personalens jobbvanor på ledig tid.

Nä, låt oss följa SVT:s impertinenta antydningar och återinföra taylorismen. Stäng ner Internet och anställ tidsstudiemän som bara mäter den faktiska tid du lägger ner på arbetet, inte det kvalitativa resultatet av ditt arbete. Nån måtta och sans får det vara som den gamle föredettingen Harald Treutiger sa till Aftonbladet i den aktuella frågan idag.

Uppdatering: Som kloka Sara poängterat i kommentarsfältet, det är lite skoj att tidningar som rapporterar om denna 'nyhet' länkar till Facebook så att man kan 'gilla' artikeln och lägga in en länk till den där...

2 kommentarer:

Sara sa...

Kan bara instämma och säga att exakt samma motargument kom till mig direkt jag hörde "nyheten". Allra mest spännande är det att man under varje artikel om "nyheten" ovan kan välja att dela ut den på facebook... ;)

Rabiatfeminism sa...

Ja, hade ju bara fattat att SVT hade hänvisat till sin sida på Facebook också... ;)