tisdag 15 juni 2010

Repulik nu!

Idag ställde DN frågan till sina läsare om de vill ha monarki, republik eller om det inte spelar någon roll. När drygt 4 000 personer svarat ville 50 procent har republik och 43 procent monarki.

Kan det stundande bröllopet ha orsakat ett jordskredsskifte i synen på monarkin? Det är helt enkelt svårt för rationellt tänkande människor att försvara monarkin. När man inte har några belägg för att det verkligen är bra för Sveriges affärer att ha med sig en gaggig karl som knappt kan prata på utrikesresorna. När det framkommer att kungahuset inte gör mer än drygt ett statsbesök per år. När deras barn mest sysslar med att dricka rosévin i Florida eller köra racerbil utanför Karlskoga. När man stympar en av Stockholms härligaste parker för att göra det till Kronprinsessans privata trädgård, då Drottningholm och Stockholms slott inte räcker. Då faller de enda argumenten för monarkin som inte har med ren sentimentalitet att göra. Som att de ju är så fina. Som att det ju är en historisk institution. Som att det är precis som i sagorna. För sådana argument kan vi ju inte låta bestämma vårt statsskick.

Och när man läser en vuxen man skicka "bröllopskramizar'"via Aftonbladets hyllning till den blivande statschefen och hennes gemål så kan man ju förstå att folk inte riktigt vill förknippas med rojalisterna.

Inga kommentarer: