onsdag 16 juni 2010

Kina-TV

I SVT sitter en reporter och flinar som en idiot och intervjuar sina egna kollegor. Inslaget inleds, helt utan spår av ironi, med en övergång från oljekatastrofen:

- Och nu till något helt annat, bröllopet.

Sedan får en producent ohejdat skryta om hur otroligt förträffliga SVT är och hur bra det kommer bli. Och att hela Norden, Tyskland och större delen av norra Europa från Rhendalen och uppåt kommer se spektaklet i direktsändning.

Inte en enda kritisk fråga.

Sen kommer en "bröllopsmeterolog" in och jag förväntar mig nästan att dom skall göra som i Kina-TV och visa hur solen kommer skina över Slottet, Storkyrkan och kortegevägen medan det regnar på restaurang Republik där Republikanska Föreningen firar Love Republic-fest. Men meterologen Pia har åtminstone integritet nog att erkänna att det förmodligen kommer bli regn på lördag.

I journalisternas avtal finns en klausul om att man som journalist skall kunna tacka nej till förnedrande uppdrag. Fler borde ha hänvisat till denna klausul. Att det inte sker är talande. Det är rent skrämmande att Sveriges public service-reportrar så fullständigt okritiskt skildrar detta överklassbröllop och intervjuar egna kollegor som får sitta och överdriva folkets intresse (trots att SVT:s egna nyheter berättar om raka motsatsen, att folkfesten ser ut att bli ett totalt fiasko eftersom folket verkar ha annat för sig).

Devrim Mavi har helt rätt. Det här är en fars.

Imorgon tittar ni igen!

Inga kommentarer: