torsdag 27 augusti 2009

Mammografi für alle?

I mars 2010 fyller jag 42 år. Har jag tur har jag då fått komma på mammografi. Min kollega, född 1966, hinner fylla 44 år innan det är hennes tur. En av favortibloggarna, född 1969, var iväg och blev tillplattad häromdagen. (Mina bröst kommer dom inte behöva platta till, det är bara att fläska upp dem på den där hyllan.) Min väninna påstår att hon inte ens blivit kallad trots att hon fyllt 50.

I Stockholm sägs det att alla kvinnor mellan 40-69 erbjuds mammografi. Jo just.

Men lika illa som för kvinnorna i Värmland är det inte.

7 kommentarer:

Kajsa sa...

Jag blev kallad bara några veckor efter att jag fyllt 40. Blev grymt imponerad faktiskt.

Bodde tidigare i Stockholms läns landsting och även om det var innan mammografitiden strulade det ALLTID med cellprovsundersökningarna som det kallades till alldeles för sällan. Även det har funkat toppen i Sörmland där jag bor numera.

Uselt tycker jag. Och slöseri både med människoliv, allmänt mänskligt (kvinnskligt) lidande och säkert även med ekonomiska resurser.

Rabiatfeminism sa...

Ja, cellproverna kallas jag till vart tredje år men dom brukar ju ta dessa rutinmässigt vid andra gynbesök också så ibland blir det oftare.

Och visst är det slöseri när man skulle kunna förebygga människors för tidiga död.

Ann-Katrin sa...

I Tyskland där jag numera bor så rekommenderar läkarna uppenbarligen ultraljud för brösten. Mammografin börjar de med som i Sverige men innan dess vill de göra ultraljud. Han var helt chockad när jag nämnde när man börjar med mammografi i Sverige och att man absolut inte kontrollerar förrutom mammografin, den kontrollen får vi göra själva.

Fast det förståss, ultraljud är inte inkluderat i sjukförsäkringen så man får betala en 35 EUR eller vad han nu sa för det...

Rabiatfeminism sa...

Ann-Katrin,
Ja, och man får inte själv boka tid för ultraljud med annat än att man känner en knöl i bröstet och då får gå till vårdcentralen som skickar remiss. Enda chans till ultraljud före 42 eller 44 för oss födda 68 och 66 är alltså att vi har knölar i brösten. Detta är i Stockholm.

meta sa...

Jag har varit på 2 mammografi-klämmasönderbrösten-undersökningar redan, trots att jag bara är ett år äldre än du.

Korpen sa...

Jag har en nära vän som ska doktorera på om det är nödvändigt att kalla alla över 40 till mammografi (statistik). Själv ska jag bli röntgensjuksköterska och eventuellt jobba med mammografi.

Ruggigt intressant fråga m.a.o!

i mitt landsting kallar man bara kvinnor mellan 50 och 69 (har jag för mig) pga för få röntgenläkare som kan granska bilderna. I vissa fall skickar man iväg bilder till australien för granskning över natten.

Rabiatfeminism sa...

meta,
Ja olika falla ödets lotter... ;)

Korpen,
Det skulle vara intressant att ta del av den forskningen. Det är en fråga som plötsligt blivit väldigt aktuell i bekantskapskretsen nu när vi plötsligt insett att vi är 40... ;)