lördag 15 augusti 2009

Folkpartististiska försök att blanda bort korten

"När muslimerna tar över Sverige kommer ni feminister att stå först på tur. Då får ni se vilka det är ni daltar med!"

Så brukar högerextrema element uttrycka sig i mitt kommentarsfält när jag slagit ännu ett slag för lika rättigheter oavsett etnisk bakgrund eller religiös övertygelse. Vi som anser att alla skall ha lika rättigheter att kunna utöva sin religion utan inblandning från staten kommer få se vad som händer med oss och våra homosexuella vänner. Vi kommer förmodligen få slita spö, våldtas och hängas på Sergels Torg när muslimerna tagit över.

Detta är inte en isolerad företeelse. Om jag t ex dristar mig att peka på att män är överrepresenterade i våldsbrottsstatistiken, att Israel begår övergrepp mot palestinier, att USA gör detsamma i Afghanistan och Irak, Ja, då kommer genast kommentarer som att "kvinnor minsann också slår" och att "Kina och Ryssland minsann inte är några gullungar de heller" o s v.

Alla dessa kommentarer syftar så klart till att blanda bort korten och vrida fokus från sakfrågor som diskriminering mot muslimer, våld mot kvinnor i nära relationer, övergrepp begångna av Israel eller USA.

Därför ställer jag i mina kommentarsregler också krav på att man skall hålla sig till ämnet. De som försöker vrida bort fokus från ämnet blir inte publicerade. Sådana krav ställer dock inte Värmlands Folkblad på sina debattörer. Därför kunde man häromdagen läsa hur Michael Helmersson från Folkpartiet (a k a Folkpopulisterna) upprörs över chefredaktör Peter Frankes tidigare uppmaning till bojkott av israeliska varor. Helmerssons argument tycks vara:

1. Om vi skall bojkotta israeliska varor skall vi också samtidigt bojkotta varor från alla andra länder som bryter mot mänskliga rättigheter. Om vi inte samtidigt gör det så får vi inte bojkotta, eller uppmana till bojkott av, israeliska varor. (Dessutom är en bojkott mot israeliska varor ett angrepp på det judiska folket.)

2. Helmersson skriver "Innerst inne vet vi nog alla hur det skulle gå med pressfrihet, rättstradition, religionsfrihet, kvinnors rättigheter, homosexuellas rättigheter och rättigheter för alla andra grupper som Socialdemokrater brukar lyfta fram [om Hamas] syn på livet finge råda".

Där kom den! Vi kommer få se minsann. Vi blåögda idioter kommer få känna på muslimernas förtryck när dom tar över. Och då kommer Helmersson och gänget förnumstigt kunna nicka och säga att vad var det vi sa.

Sen kan man i marginalen fråga sig varför Helmersson försöker blanda bort korten ytterligare genom att påstå att det är en bojkott av "judar" som Franke förespråkat. Att tala om "judar" så snart kritik riktas mot staten Israels beteende är bara ett billigt försök att smutsa ner sina motdebattörer som varande antisemiter.

Det luktar unket om folkpopulisternas argument. Det hade ju räckt så bra med att tala om varför man anser att bojkott inte är ett bra grepp.

3 kommentarer:

meta sa...

Så där är det, hela tiden. Jag brukar försöka se t.ex. "jamen titta här, titta en kvinna som gör likadant" eller "jaha men kolla Ljungberg är också avklädd" som de undantag som bekräftar regeln - alltså som de enskilda, tydligt enstaka, undantag som visar vad som är "normalt" och vad som är en udda företeelse.

Det är ojämförligt vanligast att män våldtar både kvinnor och män. Att det förekommer kvinnor som våldtar ger inte automatiskt jämlikhet i frågan. Lika lite som någon enstaka kvinnlig vd eller statsminister gör att världen är jämställd.

Ann-Katrin sa...

Vad bra du skriver, som alltid. Jag blir själv lite förskräckt över hur lågt i tag jag ofta(st) upplever att det är i Sverige. Vi vill gärna få det att verka som om vi är öppna och bra och låter alla ha sin åsikt men sedan när det väl gäller är alla åsikter bra så länge ligger inom ramen för vad man "ska" tycka. Det gör mig väldigt väldigt obekväm. Jättebra att du tar upp det. Just "blanda bort korten" är något jag känner igen. Tröttsamt när man inte ens vill göra ett försök att se "andra sidan". Hur kan "vi" vara så säkra på att vårt sätt alltid är rätt?

Rabiatfeminism sa...

meta,
Ja att låta undantagen styra debatten vore ju att missa målet. Men det är ju det som är meningen, antar jag.

Ann-Katrin,
Tack. När det gäller just chefredaktör Peter Franke upplever jag honom som väldigt resonerande och vettig i dessa resonemang om än med tydlig politisk profil, men det är ju en socialdemokratisk tidning. Därför är det extra trist och tröttsamt när man inte diskuterar sak utan försöker vrida det till att han vill "bojkotta judar" när han kritiserar Israels politik.