söndag 23 oktober 2011

Koloniala tecken i tiden

Tidigare har jag på bloggen uppmärksammat kampen kring kvarteret i Karlstad som idag ingår i Tingvallastaden men som tills alldeles nyligen gick under namnet Negern. Många var de värmlänningar, gärna vita sådana, som tyckte att det var ett alldeles förträffligt namn på ett kvarter i Karlstad. Bland annat Lantmäteriet slog ett slag för att ett kvarter i Karlstad, Sverige år 2009 borde heta just Negern. Sen hårdnade kritiken. Tidningen Byggvärlden frågade Karlstads stadsarkitekt Kerstin Berg om det bor några negrer i Kvarteret Negern och hon svarade med en smått fantastisk mening:
"Det bor så vitt jag vet inte fler negrer där än någon annanstans i Karlstad."
Kristdemokraterna tyckte att det var ett fint och bra namn på ett kvarter. Även vanligen kloka människor hade svårt att förstå vad det var för fel på detta namn. Men sen slog kommunen fast att nej, det är nog inte ett värdigt namn på ett kvarter ändå. Så kvarteret förlorade sitt namn och fick vara en del i Tingvallastaden vars andra kvarter har namn som Freja, Lantmätaren, Gruvan, Lasarettet, Bilan, Biblioteket och Varmbadhuset.

Förra helgen var vi i Karlstad. Vi bestämde oss för att äta lunch på restaurang Fontana di Trevi. Där serverar dom Pasta Carbonara utan äggula. Men det var på vägen ut från restaurangen som våra blickar föll på ännu en kvarleva från Karlstads glada koloniala dagar.

I kvarteret Druvan i Karlstad lever negern fortfarande kvar, som en liten glad betjänt som kan stoppa en slant i munnen. För lunchgäster och andra att glädjas åt.

Inga kommentarer: