tisdag 4 oktober 2011

Kungen, Bildt och Reinfeldt, alltid redo

Om det nu är så att kungen, som statsminister Fredrik Reinfeldt påstår, var i Saudiarabien på egen hand, som representant för scoutrörelsen. Hur kan det då komma sig att Hovet säger att kungen diskuterat bilateralt utbyte med Saudiarabien under besöket? Var kungen där i sin roll som statschef eller som scout? Det skulle åtminstone jag vilja veta. Skall vi tolka utrikesminister Carl Bildts försvar av kungens medaljutdelande som att besöket är godkänt av UD?

Nu undrar vi vilken scout som härnäst skall få medalj av kungen. Kim Jong Il? Alexander Lukashenko? Kanske hade en lösning i Egypten varit att kungen åkt dit och förärat Hosni Mubarak en bronsvargsmedalj?

Enligt Scoutrörelsen är motivet till att just Kung Abdullah fått medalj hans insatser, d v s pengar, för freden. (I länder utanför just Saudiarabien då får vi anta, för så särskilt fredligt för kvinnor är det ju inte där.) Att scouterna sedan tar emot pengar från en diktator i fredens namn är ju högst besynnerligt.

Sen kan man ju undra hur Kung Abdullah i övrigt lever upp till rörelsens motto.

1.En scout söker sin tro och respekterar andras (i ett av världens mest religiöst fundamentalistiska länder)
2.En scout är ärlig och pålitlig
3.En scout är vänlig och hjälpsam (mot till exempel kvinnor)
4.En scout visar hänsyn och är en god kamrat
5.En scout möter svårigheter med gott humör (och piskor och kulor)
6.En scout lär känna och vårdar naturen
7.En scout känner ansvar för sig själv och andra (genom spöstraff mot kvinnor som kör bil och dödsstraff för homosexualitet)

Sen skulle jag gärna vilja veta hur en scoutmedalj påverkar de mänskliga rättigheterna i Saudiarabien. Är det kanske till och med Reinfeldts, Bildts och kungens förtjänst att kvinnor i Saudiarabien eventuellt i framtiden kommer få rösta i lokala val? Ja, Bildt har ju en förmåga att ge sig in i diktaturer och mäkla fred genom affärer och se hur bra det blir för folk där!