onsdag 12 oktober 2011

Skit och pannkaka

Är det skillnad på. Liksom på mediernas täckning av olika förundersökningar där politiker är inblandade. När utrikesministern och regeringsledamoten Carl Bildts gamla företag Lundin Petroleums vandel i Sudan (medan Bildt satt i styrelsen på företaget) blev föremål för förundersökning renderade det några lama artiklar i pressen. När man googlar är färskaste träffen från 2010. Om man jämför med oppositionspartiets ledare, som misstänks för att ha tagit ut felaktigt bostadsstöd under flera år så får man åter anledning att fundera över medielogiken. Google ger 139 000 träffar på 'Håkan Juholt förundersökning' på en vecka medan 'Lundin Oil förundersökning' ger 126 000 träffar på ett drygt år.

En annan skillnad är att oppositionsledaren bemöter journalisterna med vänlighet medan utrikesministern i princip alltid är arrogant och otrevlig och ifrågasätter den stackars murvelns heder och intelligens.

Ytterligare en skillnad är väl nivån på det Bildt tjänat på exploateringen av Sudan och det Juholt tjänat på att fylla i felaktiga räkningsunderlag. Och att Lundins business drabbat fattiga afrikaner medan Juholts bostadsräkningar belastat ett av världens rikaste folk. (Vi kan ju räkna lite på vad det blir per person, så som monarkisterna alltid gör för att rättfärdiga socialbidraget till t ex Madeleine Bernadotte.)

Sen skiljer ju förstås deras uppdrag vad avser makt och inflytande.

Men svenska medier väljer att lägga krutet på det mindre brottet, på den mindre inflytelserike, på den som inte läxar upp dem när de ställer frågor. Det säger något om vårt samhälle.

1 kommentar:

Magda sa...

Intressant! Nu tycker inte jag att något fusk är berättigat såvida det inte finns synnerliga skäl relaterat till MR att fuska och därför dissar jag Juholts agerande men mediabevakningen mot Bildt var för snäll och tillåtande som om "det betalats under bordet för det". (helenaxflower på twitter)