måndag 24 oktober 2011

Vem betalar för din billiga biltvätt?

Paulina Neuding, en av Svenskans extremkrönikörer (ni vet dom där i vänsterkanten på ledarsidan), efterlyser idag fler lågavlönade jobb för nyanlända personer. Hon citerar Philippe Legrain som bott i Schweiz och som beklagade sig över den förfärliga utvecklingen där. Det fanns nämligen inga människor som var beredda att tvätta hans bil för hand och då tvingades han köra genom biltvätten där hans bil blev repig. Bedrövligt! Neuding vill ha fler lågavlönade jobb i Sverige som vi kan ge till nyanlända utlänningar i stället för att behandla dem utifrån deras verkliga kompetens och erfarenhet. (Biltvättande är mig veterligen inte något särskilt ryskt jobb bara för att nyanlända ryssar ägnar sig åt det i London.) I Neudings värld är biltvättarjobbet bara övergående och en inkörsport till mer välavlönade jobb. Åtminstone kan man ju låtsas att det är så.

Oj, jag kan komma på fler saker som jag skulle behöva hjälp med. Vad är det för trams att det finns automatiska skoputsare som hyrs ut till företag när man skulle kunna använda en nyanländ ryss på knä ute på gatan? På morgnarna är jag ofta ganska trött och tycker det är trist att leta reda på kläder att ha på mig. En liten husalv som kunde klä på mig vore jätteskönt. Kanske är det något för nyanlända. Så mycket betalt behöver dom ju inte, dom kommer ju snart göra karriär.

Nå, Paulina Neuding behöver inte förtvivla angående biltvättandet. I samma tidning kan man nämligen läsa att just handtvätt av bil blivit en ny marknad i Sverige där asylsökande och papperslösa får en möjlighet till det Neuding efterlyser, en värdig tillvaro utan bidrag. Dom får inte bara jobb av de snälla arbetsgivarna utan även husrum genom en madrass på ett golv i ett kontorsutrymme. Radions Kaliber har gjort reportage om denna nya spirande marknad där en handtvätt kostar under hundra kronor och den nyanlände får möjlighet att jobba 10 timmar för 300 kr. Skatteverket är förvisso ena verkliga killjoys som gnäller om människohandel och slavarbete. Men vad gör det när det är billigt?

Inga kommentarer: