lördag 24 april 2010

Somliga är mer jämlika än andra

I Belgien kommer man med stor sannolikhet att besluta om ett förbud för ett hundratal kvinnor att klä sig i burka och niqab. Skulle kvinnorna bryta mot förbudet riskerar dom böter eller fängelse. Frankrike ryktas fundera över samma lagstiftning. Anledningen till förbudet sägs vara att i dessa länder är man fria och jämlika. Så länge man gör som majoriteten vill säga.

Jag funderar över skälen till att en kvinna klär sig i burka eller niqab. Ser att det kan finnas två, med variationer mellan dessa två:

1. Hon har valt själv.
2. Hon blir tvingad till det av sin man eller familj.

Som sagt, det fria valet är inte alltid så fritt som det kan se ut, så det som kvinnan själv säger är ett fritt val kan ju mycket väl påverkas av patriarkala regler för hur man bör göra. Frågan är också hur fri man är att välja om man är starkt troende på en religion där andra dragit upp reglerna för hur man beter sig som troende. Men låt oss ändå utgå från dessa två positioner av tvång eller icke-tvång.

Först har vi alltså fall nr 1, där kvinnan av fri vilja klär sig så som hon vill och när som helst skulle kunna ombestämma sig och ta av sig sin burka/niqab. Här vill alltså staten, styrd av till stor del vita, kristna eller sekulära män, ta sig tolkningsföreträde och förbjuda en kvinna, född fri enligt de mänskliga rättigheterna, att klä sig som hon vill. Samtidigt har dessa beslutsfattare ofta inga som helst problem med att kvinnor av ”egen fri vilja” väljer att bli hemmafruar och helt ekonomiskt beroende av sina män. Sådana val är egna fria val, att välja att klä sig i heltäckande kläder är det inte.

Detta är ingenting annat än förtryck av kvinnor på grund av deras religion och på grund av deras kön. Säkert också på grund av deras klass, för ingen tror väl att fransk polis kommer kasta saudiska prinsars fruar i fängelse när de shoppar loss i designerbutikerna i Paris?

Sen har vi fall nr 2, där kvinnor alls inte får visa sig ute om de inte klär sig i burka/niqab. Där ger staten nu dessa kvinnors förtryckande manliga släktingar en utmärkt förevändning att hålla sina fruar och döttrar inomhus. För valet för dessa kvinnor kommer nämligen att stå mellan att bära burka/niqab och bli inlåst i fängelse eller att inte bära burka/niqab och bli inlåst hemma.

Ett argument som ofta dyker upp i den förmenta omtanken om burka-klädda kvinnor är att det är ohälsosamt. Att de stackars kvinnorna inte får tillräckligt med D-vitamin när de inte vistas mer avklädda i solen. Ville man spetsa till det så kan man väl å andra sidan invända att de inte kommer drabbas av malignt melanom. Men för att återgå till resonemanget ovan så kommer regeringarna i Belgien och Frankrike att bidra till att kvinnorna i fråga helt undandras solljuset. Bär din burka utomhus och bli inlåst i fängelse, låt bli att bära din burka och du får inte gå ut alls. Detta är alltså vad de upplysta staterna Belgien och Frankrike erbjuder dessa kvinnor, i jämlikhetens namn.

Det är väl bara att konstatera att somliga är mer jämlika än andra.

2 kommentarer:

kaffepulver sa...

Jag håller helt med om att förbud inte är en bra väg, men visst kan jag bli beklämd över att kvinnor döljer sig och sina kroppar bakom heltäckande skynken. Precis som jag blir beklämd när kvinnor skönhetsopererar om hela sig. Det är på något sätt olika sidor av samma mynt, att kvinnors kroppar kräver vissa strategier för att "okejas" i samhället (vissa grupper) ... Om denna kommentar nu publiceras betyder det att jag för första gången på över ett år kan skriva i din blogg! Det var omöjligt för mig tidigare, eftersom jag inte har "blogger" konto. Jippi!

Rabiatfeminism sa...

Hurra! Det funkar! :)

Och ja, det stör mig också att kvinnors kroppar och klädsel inte får vara helt och hållet upp till oss själva. Har tänkte mycket på varför vissa unga kvinnor väljer att dölja sig med burka, eller varför kvinnor som konverterar väljer det. Man får en känsla av att det är en protest på något sätt, och då inte mot rätten att själv välja utan snarare mot att andra (läs: män) skall bestämma vad kvinnor skall bära... OM det är så så blir det ju fullständigt absurt...