torsdag 8 april 2010

Hun Sen nobbar Thaksin?

Stämningen mellan Thailand och grannen Kambodja har länge varit spänd. Vanligtvis handlar det om gränsområden där de två länderna inte är överens. På senare tid har Kambodjas premiärminister Hun Sen retat upp sin kollega i Bangkok, Abhisit Vejjajiva genom att kalla förre thailändske premiärministern, den korruptionsdömde Thaksin Shinawatra för "en evig vän". Mr Thaksin tros styra och understödja de rödskjortade demonstranter som sedan domslutet mot honom ockuperat centrala platser i Bangkok med krav på omval. Han har också varit på besök i Kambodja från var han talat till sina anhängare.

Nu verkar det dock som om Hun Sen, eller åtminstone hans diplomatiska rådgivare, insett att det kanske inte är någon bra idé för Kambodja att stödja en f d premiärminister som sitter i Dubai och sänder ut TV-tal till sina anhängare. Nu sägs Mr Thaksin inte längre vara välkommen på sina besök till Kambodja. Källan är iofs en thailändsk minister men trycket på Hun Sen att inte bidra till uppviglingen mot Mr Abhisits regering lär nog vara starkt.

Det är svårt att se att den thailändska regeringen kan göra så mycket annat än börja arrestera demonstranter. Vilket naturligtvis kommer användas emot dem och kallas ickedemokratiskt. Och kan leda till kravaller. Frågan är hur demokratiskt det är att försöka storma parlamentet? Problemet i Thailand är, som jag förstått det, inte valfusk eller att folk inte får rösta på vem dom vill. Problemet verkar snarare vara att vem som än blir vald så anser andra sidan att det var fel person och är beredda att ta till utomparlamentariska medel för att ändra detta resultat.

Inga kommentarer: