fredag 23 april 2010

Kan den blivande statschefen frångå Svenska Kyrkans ordning?

I Studio Ett igår debatterades det faktum att Sveriges blivande statschef, snart 33 år och utbildad vid UD, vill att hennes far skall leda fram henne i kyrkan och lämna över henne till hennes nye förmyndare… förlåt blivande make. Intervjuades gjordes Annika Borg, präst i Svenska Kyrkan, som försvarade den svenska vigselordningen och hovreporter Catharina Hurtig som försökte försvara det hela med att det egentligen var jämställt mot Daniel att ge honom ”ansvaret” för Victoria. Jo, hon sa så och fortsatte att berätta om hur kung Harald fällt en tår när han lämnat över prinsessan Märta Louise till Ari Behn. Det framgick dock inte om det var glädjetårar…

Studio Ett hade även lyckats gräva fram en jurist som påstod att sedvänjan att fadern lämnar över sin dotter tillämpades på Medeltiden i Sverige.

Man baxnar över rojalisternas dåliga argument. Men faktum är att Victoria är vår nästa statschef, hela monarkins existens bygger på att de kungliga anpassar sig efter grundlagen. Grundlagen kräver att monarken med familj är medlemmar i Svenska Kyrkan. Alltså faller argumentet om Medeltiden eftersom Sverige då inte var protestantiskt. Så gör också argumentet att Victoria själv skall få bestämma. Om hon vill frångå lagen och inte längre följa den vigselordning som tillämpas i Sverige är hon fri att kliva av. Men som blivande statschef har hon faktiskt bara att anpassa sig.

Det kan tyckas hårt men det ÄR hårt att leva upp till monarkins bojor. Det är därför jag anser att Victoria Bernadotte borde frigöras från dessa bojor och få leva ett fritt och gott liv tillsammans med mannen hon fick gifta sig med först efter godkännande av pappa Kungen och regeringen.

2 kommentarer:

FumikoFem sa...

Ja jag fattar inte detta alls, "egentligen var jämställt mot Daniel att ge honom ”ansvaret” för Victoria". Hur kan det gå ihop med att vara jämställd? Nej jag fattar inte. Ja det är att försvara könskonservatism, att försvara en patriarkal värdering. Det är hon som ska ha ansvar över sig själv, fattar inte hur Catharina Hurtig tänkte.

Är också så trött på folk som gömmer sina könsnormativa värderingar bakom "traditioner".
Och inte heller tror ja på som jag sett flera som kommenterar detta på exempelvis andra bloggar och liknande, att dom "egentligen inte bryr sig", klart dom gör för dom debatterar ju det hela tiden och försvarar det, försvarar den konservativa symboliken.

Rabiatfeminism sa...

Ja, genom att ta ställning och begära en annan vigselordning än den som vanligen används tar man faktiskt ställning. Att Nettan från Hökarängen gör det är en sak men att vår blivande statschef föregår med att så dåligt exempel är faktiskt skandalöst.