På Poppius fick vi lära oss hur nyhetsvärdering fungerar. Bland annat så värderas händelser som sker nära läsarna ofta högre än sådant som sker långt bort. Ett jordskred med tio döda i Jönköping skulle förmodligen hamna högre på Jönköpingspostens förstasida, och slås upp större, än ett jordskred med tusen döda i Bangladesh. Det är helt enkelt lättare för läsaren att identifiera sig med en död Jönköpingsbo än en dito person från Bangaldesh.
Men i nyhetsvärdering ligger också att lyfta sådant som sker oväntat, chockartat. Att Polens 60-årige president Lech Kaczynski dör i en flygkrasch är mer oväntat än att en redan sjuklig Kerstin Thorvall dör, 84 år gammal. Då spelar inte alltid närheten roll i hur nyheten lyfts. Att sedan överbefälhavaren, vice utrikesministern och riksbankschefen också omkom blir mest en bisats liksom presidentens hustru,
Maria Kaczynska, varav inga nämns med namn.
Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över om man skall läsa in en värdering av människorna i fråga här. Presidenten och författaren. Mannen och kvinnan. Presidenten och hans fru. Grannen och länder längre bort (som vi skall se nedan). Vem är viktigast för läsarna av Svenska Dagbladet? Kanske man tänker att flygkrasch går före kultur, oavsett närhet.
Samtidigt trappar rödskjortorna
upp sin protest i Bangkok, men jämfört med den svenska författaren och den i en flygkrasch dödade presidenten får sådana nyheter stryka på foten. (I Ekot kom nyheterna i ordningen Död president - Bangkok - Thorvall, vilket det även gör på SR:s hemsida.) I The Nation kan vi tille exempel
läsa en liten notis om att en utländsk reporter skadats av en kula vid en sammandrabbning. Att denna knappast är svensk kan vi utgå från med tanke på att det inte syns i svenska nyhetsmedier.
Detta är inte ett blogginlägg om rätt eller fel, snarare om krass värdering av vad som bedöms vara viktigt för de svenska läsarna/lyssnarna eller inte. I Stockholmsmedierna går Thorvall före Bangkok, vilket hon inte gör i riksradion. Å andra sidan får den tioårige skånepågen som snodde en bil i Arlöv förhållandevis hög position även i Stockholmsmedierna, men det var inte viktigare än att han fick se sig nedpetad av att New York Rangers närmar sig en slutspelsplats i Stanley Cup. Sport slår ut närhet. Såvida det finns en svensk med i laget förstås.
Vilka slutsatser kan vi dra av denna rangordning av nyhetsvärdet i händelserna ovan? Att de skadade i Bangkok ännu inte är tillräckligt många eller döda för att hamna i topp? Att en svensk författare som hette Kerstin har lite sämre nyhetsvärde än en död polsk president som hette Lech? Jo, så är det förmodligen. Varför det är så tål att funderas över.
Uppdatering: Kan det vara så att de nya medierna gör andra nyhetsvärderingar? Att de medier där läsarna själva får komma till tals återspeglar vem som betytt mest för dem?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar