söndag 17 augusti 2008

Vem brännmärker vem?

Svenska Dagbladets ledarsida och dess skribenter brukar utmärka sig för att inte vilja se strukturer utan i stället lyfta att vi alla är individer med egna val. Men så verkar inte längre vara fallet. Per Gudmundson upprörs över att moderaterna bl a vill införa jämställdhetsutbildning för skolledare. Han skriver om att de vill "könsbrännmärka skolan".

Sen gör Per Gudmundson just detta. Könsbrännmärker oss.

"Det syns också att de på Myrdalskt maner inbillar sig att de med politikens makt ska kunna omintetgöra många tusen år av evolution. Att pojkar och flickor väljer olika är nämligen inte alltid resultatet av patriarkat och könsmaktsordning utan ofta av våra olika nedärvda biologiska förutsättningar. Att flickor och pojkar väljer olika är heller inte alltid något negativt som i alla lägen måste motarbetas."

När jag håller kurs om fackligt jämställdhetsarbete brukar jag fråga deltagarna om de kan räkna upp några saker som kvinnor kan göra men inte män och vice versa. Det vill säga på grund av biologiska orsaker. Hittills har ingen kommit på något annat än att kvinnor fortfarande är ensamma om att kunna föda barn. (Även om en könsbytt man, med livmodern kvar, nyss födde barn i USA.) Någon försökte med att kvinnor inte kan bli påve, men detta är ju enbart en gammal patriarkal bestämmelse inom katolska kyrkan, bestämd av män. (Även om det finns legender om kvinnliga påvar.)

Ändå blir vi nu "brännmärkta" av Svenska Dagbladets ledarsida som havande olika förutsättningar enbart p g a vårt kön. Detta trots att det bevisligen finns större skillnader inom könen än mellan dem.

Det hela beror förmodligen på att biologister som Per Gudmundson ofta väljer att se biologiska strukturer, samtidigt som dom förnekar sociala strukturer. Men det verkar inte heller alltid vara så att de biologiska strukturerna alltid gäller. T ex brukar man få höra upprörda uttalanden om begrepp som "mäns våld mot kvinnor". Då hävdas det vara enskilda män som slår, p g a psykiskt sjukdom inte p g a att dom är män. Men när det gäller att välja till t ex ett omvårdnadsprogram i gymnasiet då är det plötsligt biologin som styr. Inte sällan är det samma personer som framför dessa teser. Att det i båda fallen skulle röra sig om en av samhället skapad mansroll förnekas bestämt.

Skillnaden mellan de som tror på biologin och de som tror mer på samhällsförklaringar är att i det senare fallet har män och kvinnor faktiskt alltid ett eget val. Precis så som Svenskans ledarsida brukar vilja ha det.

Frågan är vem det är som brännmärker vem.

Inga kommentarer: